De gevolgen

Wanneer ouders een kind voortdurend de beschikking geven over zoete drankjes zijn de gevolgen voor het gebit rampzalig; zeker wanneer de drank in een zuigflesje ook nog mee naar bed wordt gegeven

Het ergste is vaak, dat de ouders menen er goed aan te doen het kind veel vitamines te geven in de vorm van bij voorbeeld Roosvicee. Dat deze drankjes erg veel suiker bevatten wordt niet als bezwaarlijk ervaren.

Deze foto werd gemaakt bij een twee-jarig meisje. Zij had erg veel klachten aan de sterk aangetaste voortanden. Daarom werd besloten om onder narcose in het ziekenhuis alle aangetaste tanden en kiezen te verwijderen. Uiteindelijk waren dat bij dit meisje de vier voortanden en een kiesje linksboven. De bovenhoektanden werden op hoop van zegen gespaard. Hoewel ze wel een verkleuring vertonen was die nog zo hard dat dat misschien nog een tijd goed kan gaan.

De ouders gaven als reden voor de aantasting van de tanden aan het OK-personeel op, dat dat het gevolg was van alle penicillines, die het kind had gebruikt; misschien ook wel een beetje door het flesje, zoals de tandarts had gezegd, maar dat dachten ze zelf van niet.

Dit soort rampzalige aantasting van het gebit ontstaat alleen door overmatig suikergebruik en nooit door toediening van medicijnen.