Ontsteking van het wortelkanaal

Ontsteking van het wortelkanaal wordt veroorzaakt, doordat bacterien doordringen tot in het wortelkanaal en de weerstand van de tand of kies niet sterk genoeg is om een ontsteking te voorkomen.

Op deze tekeningen ziet U in schema wat er gebeurt in de pulpa van een kies tijdens de ontwikkeling van een gaatje.

Op het eerste plaatje ziet u een gezonde kies, waarbij op het kauwvlak en op het contactpunt met het buurelement in het glazuur een klein gaatje begint te ontstaan

Op het tweede plaatje ziet u, dat het gaatje al wat verder is gegaan tot in het dentine en dat het zich daar snel uitbreidt. In de pulpa is aan de roodheid al enige reactie te zien.

Op het derde plaatje ziet u, dat het gaatje al gegroeid is tot in de uitlopers van de pulpa. Bovenin is de pulpa al afgestorven en in het begin van het wortelkanaal duidelijk ontstoken.

Op het vierde plaatje is er een open verbinding ontstaan tussen de pulpa en de mondholte. Bacterien kunnen ongehinderd in de wortelkanalen doordringen. Aan de punt van de wortel is nu een ontsteking ontstaan als gevolg van het dode materiaal en de bacterien uit de wortelkanalen.

In principe kan dit proces verlopen, zonder dat de patiënt er ook maar iets van voelt.
Ook kan er in de tussentijd ergens een vulling zijn gemaakt, waarbij het proces helaas niet tot staan is gebracht.

Op de röntgenfoto hiernaast is te zien hoe de tandarts aan de donkere verkleuring rond de wortelpunt kan zien, dat er een ontsteking aanwezig is.

In elke fase kan kiespijn optreden.
De tandarts kan aan de hand van de situatie in de mond en aan de hand van de klachten bepalen hoe de pijn behandeld kan worden.
In de eerste twee fasen kan een vulling (eventueel met een beschermende onderlaag) worden gemaakt.
In de beide laatste fasen is het nodig een wortelkanaalbehandeling uit te voeren.