Behandeling van het wortelkanaal

Het doel van een wortelkanaalbehandeling is het ruimen, reinigen en vullen van alle wortelkanalen van een element.
Door een goede behandeling wordt voorkomen, dat er van het behandelde element in de toekomst een wortelpuntontsteking kan uitgaan.

Hieronder ziet u de stappen, waarin een kanaalbehandeling wordt uitgevoerd.

Uiteraard wordt verdoving gegeven om de behandeling pijnloos te laten verlopen.Om te beginnen wordt het te behandelen element geopend en worden de wortelkanalen opgezocht
De kanalen worden gereinigd met vijltjes. Deze hebben meestal een lengte van 25mm. De behandeling begint met de dunste vijltjes , waarna stap voor stap steeds dikkere worden gebruikt.De vijltjes staan in een blok en hebben een kleurcode.
Vervolgens wordt in elk wortelkanaal een vijltje geplaatst en wordt er een röntgen-foto gemaakt.
Op deze foto wordt gecontroleerd of de vijltjes op de juiste lengte in de kanalen zijn gebracht.

Op de vijltjes zit een rubberen stopje, dat de lengte aangeeft. In een speciaal meetblok worden de stopjes op de juiste plaats op de vijl gezet om de werklengte aan te geven.

Daarna worden de kanalen opgevijld op de juiste lengte met vijltjes van oplopende dikte.

Intussen wordt regelmatig gespoeld met een oplossing van Natrium Hypochloriet. Dit is het werkzame bestanddeel van bleekwater en zo ruikt het ook.
Om te voorkomen, dat teveel spoelmiddel in de mond komt en dat er speeksel in de wortelkanalen zou komen, wordt een (in dit voorbeeld groene)rubberen lap over het te behandelen element gespannen. Het element steekt door het rubber heen.

Wanneer de wortelkanalen voldoende ver zijn opgevijld worden ze gedroogd door er vloeipapieren stiftjes in te steken.
Voor het afsluiten van de kanalen kan gebruik gemaakt worden van vloeibaar gemaakt rubber.
De stiften met het rubber worden in verschillende diktes aangeleverd.
Op basis van de dikte van de laatst gebruikte vijl zal de tandarts kiezen voor een rubberstift. In een speciaal oventje wordt het rubber verwarmd.
De stiftjes zijn geplaatst en met een röntgen-foto wordt gecontroleerd of de stiftjes op de juiste lengte in de kanalen zijn gebracht.
Op de rechter foto is dat fraai te zien.

Uiteraard is dit slechts een voorbeeld.
Er zijn ook technieken, waarbij voor het reinigen gebruik gemaakt wordt van vijltjes in een draaiend instrument (een boor handstuk).
Ook kan het vullen van de kanalen op ander manieren.

Uiteindelijk hebben al deze verschillende technieken hetzelfde doel: het zo goed mogelijk reinigen en vullen van de wortelkanalen.