Alles wat u moet weten over de mode van tandversiering, tandheelkundige juwelen en de risico’s ervan

Als u kinderen hebt, weet u waarschijnlijk dat van rappers met gouden tanden tot jonge meisjes met een strassteentje op hun tanden, piercings, tatoeages en gebitssieraden helemaal in zijn, vooral bij tieners.

Maar is het veilig?

Als u meer wilt weten over de gebruikte technieken en de gevaren van deze mode, nodigen wij u uit om het dossier over tandjuwelen en andere mondversieringen te ontdekken dat door het tandinfo.nl team is opgesteld!

Tandsteen, een discrete versiering voor de tanden

Tandstrass steentjes zijn zeker de meest populaire van alle tandheelkundige sieraden en ornamenten. Het is ook de meest discrete van allemaal, want het is een kleine diamant (of nepdiamant) die aan de buitenkant van de tanden wordt gelijmd met dezelfde lijm die wordt gebruikt voor tandbeugels.

Het steentje blijft meestal enkele maanden op de tand zitten, maar valt er uiteindelijk af. Het is dus geen onomkeerbare handeling en brengt geen schade toe aan het tandglazuur, behalve dat tandplak de neiging heeft zich rond het juweel op te hopen.

De risico’s van dit soort tandheelkundige juwelen zijn vrij gering:

  • Risico van het inslikken van de bergkristal
  • Ophoping van tandplak rond de bergkristal
  • Lijmresten nadat het stras eraf is gevallen

n het verleden werden strassteentjes in de tand ingebed, waardoor het tandglazuur aanzienlijk werd beschadigd en de tand zelfs zwakker werd. De moderne versie is dus veel beter voor het gebit.

De Twinkle, een echt stuk van kostuum juwelen

De Twinkle is een sieraad dat op de tand wordt gelijmd, zoals strassteentjes, maar het is groter en zichtbaarder. Dit juweel heeft meestal de vorm van een ster (vandaar zijn naam, “twinkle” betekent in het Engels “fonkeling”) versierd met een edelsteen of een diamant, maar het is nu verkrijgbaar in een grotere verscheidenheid van vormen (hart, dolfijn, hoefijzer, maan, of zelfs voetbal …).

In Nederland kan de Twinkle alleen door een professionele tandarts worden geplaatst (en verwijderd).

Dit soort sieraden brengt dezelfde risico’s met zich mee als bergkristallen, maar kan ook het slijmvlies van de binnenlippen en de tong beschadigen omdat ze over het algemeen vrij groot zijn.

Tandheelkundige tatoeage: procedure en risico’s

Tandheelkundige tatoeage komt niet vaak voor en verschilt sterk van de klassieke tatoeage van de huid, omdat het oppervlak van de tanden een tatoeage met een naald niet zou ondersteunen. Voor tatoeages op de tanden kunnen twee technieken worden toegepast:

  • Tijdelijke tatoeage: een afbeelding of ontwerp wordt afgedrukt op een kleefstof die speciaal is ontworpen voor tandheelkundige producten en wordt vervolgens op de tand aangebracht. Dit soort tatoeage duurt meestal een paar weken tot een paar maanden en kan leiden tot problemen zoals plakvorming op de tand en mogelijke inwendige schade aan de lip door het wrijven over de tatoeage.
  • Tatoeëren op een tandkroon: in dit geval wordt de tatoeage door de tandtechnicus rechtstreeks op een tandkroon aangebracht. Deze tatoeage is definitief en vereist de plaatsing van een tandheelkundige kroon. Wat de tatoeage op een kroon betreft, zijn de risico’s dezelfde als voor een klassieke kroon.
  • Het is ook belangrijk te weten dat tandartsen het recht hebben het aanbrengen van een tijdelijke tandheelkundige tatoeage of een tatoeage op een kroon te weigeren indien de kroon niet noodzakelijk is voor de patiënt omdat dit soort behandeling geen therapeutisch doel heeft.

De grillz op de tanden: een statussymbool met risico’s

De grillz is meer dan een sieraad, het is een decoratieve gebitsprothese, meestal gemaakt van goud of zilver en versierd met edelstenen. Deze accessoires zijn zeer populair in de hiphop- en rapscene en zijn nu ook verkrijgbaar voor het grote publiek.

Een gouden of zilveren grillz wordt altijd op maat gemaakt aan de hand van een gebitsafdruk en vervolgens gepersonaliseerd volgens de smaak van de eigenaar.

Dit type prothese wordt echter niet aanbevolen door mondhygiënisten omdat het hygiëneproblemen veroorzaakt die kunnen leiden tot gaatjes, gingivitis of parodontitis. Bovendien kan het dragen van een grillz ook problemen veroorzaken met de spraak, de occlusie en vaak letsel aan het tandvleesweefsel.

Tandjuwelen: onze aanbevelingen

Als u een sieraad op uw tand of kies wilt laten zetten, raden wij u aan dit door een tandarts te laten doen en niet zelf te proberen het te plakken. Als u op internet diamanten voor tanden koopt, krijgt u meestal een lijm en zou u in de verleiding kunnen komen om het zelf te doen. Wees u ervan bewust dat deze lijmen geen professionele lijmen zijn en zelfs potentieel giftig kunnen zijn.

Bovendien bieden veel piercing- en tatoeagesalons tandheelkundige sieraden en tatoeages aan. Helaas zijn zij geen tandheelkundige specialisten en raden wij u aan in plaats daarvan een tandarts te raadplegen.

Samenvattend, als u geïnteresseerd bent in een tandsteen of een ander tandheelkundig ornament, bevelen wij het volgende aan:

  • De juwelen moeten door een tandarts worden geplaatst
  • Het voor de installatie gebruikte materiaal moet voor eenmalig gebruik zijn of met een autoclaaf zijn gesteriliseerd
  • De juwelen moeten van goede kwaliteit zijn
  • De bediener moet handschoenen en een masker dragen

Bovendien is het raadzaam om onmiddellijk na de breuk niet te eten en de tand met het sieraad niet te poetsen tot de volgende dag. Kauwgom en ander kleverig voedsel moet ook worden vermeden.

Conclusie

Als algemene regel geldt dat tandheelkundige sieraden door tandartsen niet sterk worden aanbevolen. Als u of uw kind er echter een wenst, is het belangrijk dat u de juiste deskundige kiest om u in dit proces te begeleiden.

Bovendien is het bij een tatoeage, een strassteen of zelfs een grillz van essentieel belang een onberispelijke tandhygiëne te handhaven om de ophoping van tandplak en gebitsproblemen tegen te gaan.