Retainers voorkomen dat de tanden na het verwijderen van een beugel weer naar de oude stand verschuiven. Alles wat je hierover moet weten in de gids.
Na een lange behandeling met een beugel wordt meestal een retainer gemaakt om de retentietijd te overbruggen en de tanden te laten wennen aan hun nieuwe positie.
- Dit voorkomt dat de tanden terug naar hun oude positie verschuiven.
- En zorgt ervoor dat je tanden op de lange termijn ook na het verwijderen van de beugel recht blijven.
Waar deze termen over gaan en welke kosten en soorten in aanmerking moeten worden genomen voor retainers vindt u hier in het gedetailleerde artikel.
Wat is een retainer?
Een retainer is een verwijderbare of stevig verankerde stabilisator in de mond – visueel vergelijkbaar met een gebitsbeschermer, zoals het vaak wordt aangetroffen in vechtsporten.
De retainer wordt aan de binnenkant van de tand gedragen en is bedoeld om de tanden in hun nieuwe positie te houden.
De reden voor de noodzaak is een effect dat herhaling wordt genoemd:
Hoewel beugels de tanden al naar de gewenste positie hebben gecorrigeerd, heeft het lichaam de drang om ze langzaam terug te brengen naar hun oorspronkelijke positie na het losmaken van de beugel.
- Als dit effect niet wordt tegengegaan, kunnen de tanden ondanks de moeizame behandeling terugvallen in hun oorspronkelijke positie. Het terugvalpercentage na 10 jaar is ongeveer 90%.
- De retainer houdt de tanden in de gewenste positie totdat ze de positie behouden, zelfs zonder invloed van buitenaf.
De retainer heeft daarom de taak om een succesvolle behandeling met eerder gebruikte beugels te behouden.
Retainer vs. beugels
Toch betekent retainer niet beugels.
Allereerst wordt de retainer aan de binnenkant gedragen en worden alleen de draden die nodig zijn voor fixatie aan de overeenkomstige tanden bevestigd.
Zoals reeds kort vermeld, bestaan retainers in twee versies:
- Een verwijderbare retainer wordt gedragen als verwijderbare beugels en kan op elk moment door u worden verwijderd. Dit vergemakkelijkt bijvoorbeeld de mondhygiëne (tandenpoetsen, flossen).
- Een vaste retainer wordt net als de eerder ingebrachte beugel direct op de tanden gelijmd en blijft gedurende de gehele duur van de behandeling in de mond.
De vaste retainer is echter niet zo opvallend als een beugel, omdat deze aan de binnenkant van de tand is bevestigd.
Hoewel de verwijderbare retainer voldoende is voor de meeste kleine tot matige procedures, wordt een permanent geïnstalleerde retainer vaak gebruikt voor ernstige orthodontische procedures.
Info: “Retainer” wordt vaak ten onrechte verkeerd begrepen als een Engels woord voor beugels. Een retainer is echter een volledig onafhankelijk apparaat, zelfs als de functie erg lijkt op die van een beugel. Een retainer wordt eerder begrepen als “beugel achter de tanden”.
Kosten van een retainer
Afhankelijk van het materiaal en de inspanning voor uw persoonlijke situatie, kunnen de kosten van een retainer oplopen tot 500 euro. De minimumprijs is vaak 200 euro.
Zorgverzekeraars dekken de kosten van een voorschot alleen in bepaalde gevallen:
Zorgverzekeraars dekken de kosten meestal niet
Zelfs als zorgverzekeraars instemmen met het toekennen van subsidies voor beugels, is de situatie anders voor retainers.
Alleen onder bepaalde voorwaarden keuren de zorgverzekeraars de kostenaanname goed. En dit ondanks het feit dat een retainer in de meeste gevallen wordt aanbevolen en zelfs een hogere kans op succes heeft dan verwijderbare beugels.
Om ervoor te zorgen dat het ziekenfonds uw aanvraag voor terugbetaling goedkeurt, moet u eerst aan twee vereisten voldoen:
- U dient de aanvraag voor terugbetaling in voordat u het voorschot bestelt.
- Van de ontvanger van de retainer is aangetoond dat hij last heeft van een vernauwing in de onderkaak van ten minste graad 3 (KIG E3).
Pas dan zijn de zorgverzekeraars bereid om de kosten van de aankoop te dekken.
Procedure van een retainerbehandeling
De procedure ziet er altijd hetzelfde uit bij het bevestigen van een retainer:
Eerst wordt een indruk gecreëerd, met behulp waarvan een op maat gemaakte retainer voor de patiënt kan worden geproduceerd.
- Vervolgens wordt de ontworpen houder geplaatst. Een verwijderbare retainer wordt gebruikt op dezelfde manier als een verwijderbare beugel – de tandarts controleert alleen of de retainer precies past.
- Er moet een vaste retainer op gelijmd worden. Voor dit doel gebruikt de tandarts een dunne draadtape, die op de tanden wordt gelijmd. Vervolgens wordt de lijm uitgehard om uitglijden of losraken van de houder te voorkomen.
In beide gevallen is er echter een speciale functie voor het proces: de retainer wordt ingebracht voordat de bestaande beugels worden losgemaakt.
Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat de retainer de stabilisatie van de gewenste positie overneemt. Anders kan het gebeuren dat de tanden in korte tijd weer verschuiven zonder beugel.
Het bevestigen van een retainer – zowel vast als verwijderbaar – is meestal pijnloos. U zult een druk voelen wanneer de tandarts de beugel losmaakt en de retainer zijn rol overneemt.
Duur van een retainer behandeling
Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen de losse en de vaste retainer als het gaat om de duur van een retainer behandeling.
- Over het algemeen blijft de vaste retainer voor onbepaalde tijd in de mond, terwijl de draagtijd geleidelijk kan worden verkort met een verwijderbare retainer.
- Maar zelfs met de verwijderbare retainer moet een draagtijd worden gehandhaafd die ongeveer overeenkomt met de duur van de vorige behandeling met een beugel.
Een vast voorschot wordt regelmatig door de tandarts onderzocht om te bepalen of en wanneer verwijdering zinvol is.
Met een verwijderbare retainer kunt u deze beslissing zelf nemen, maar houd rekening met het volgende:
- Als de retainer los in de mond aanvoelt, betekent dit dat hij de tanden niet langer actief in positie houdt. Je kunt hier de draagtijd wat verkorten.
- Als de retainer echter strak aanvoelt en druk uitoefent op je tanden, betekent dit dat je tanden in de tussentijd weer zijn verschoven. Om dit probleem op te lossen, moet u de retainer vaker dragen.
Laat bij twijfel eens uw tandarts kijken naar de retainer en uw gebit. Hij kan precies bepalen wanneer er iets mis is.
Tandheelkundige zorg bij gebruik van retainer
Met een verwijderbare retainer zijn er geen beperkingen op uw tandheelkundige zorg. U kunt de houder eenvoudig verwijderen om schoon te maken en naar hartenlust borstelen – zelfs flossen is oké!
Helaas zijn er een paar beperkingen met een vast voorschot. De binnenkant van de tanden is moeilijk grondig te poetsen en flossen kan eerder problematisch dan nuttig zijn.
Hier worden interdentale borstels aanbevolen als alternatief voor tandzijde. Of beter nog: een orale irrigeerder.
Wat de daadwerkelijke reiniging betreft, hoeft u echter geen compromissen te sluiten met een vaste retainer.
Zelfs krachtige apparaten zoals de SoniCare DiamondClean of de Oral-B Genius 10000 kunnen zonder aarzeling worden gebruikt.
Conclusie over voorschotten, kosten &baten
Retainers zijn een belangrijk hulpmiddel om te voorkomen dat de tanden hun oude misvorming hervormen.
Zonder retainer leidt dit zogenaamde recidief er vaak toe dat een langdurige behandeling met een beugel binnen enkele jaren of maanden zijn belang verliest.
- Daarom is het vervelend dat zorgverzekeraars alleen onder bepaalde voorwaarden de kosten van een voorschot dekken.
- Met 200 tot 500 euro kunnen de kosten al aardig oplopen. Zeker omdat je de kosten voor een beugel al op voorhand moest dragen.
Toch moet u niet zonder een retainer doen, omdat dit bijna onmisbaar is voor de duurzame structuur van uw gecorrigeerde tanden.
Afhankelijk van de ernst van uw vorige orthodontische behandeling, zal de tandarts een verwijderbare retainer of een retainer aanbevelen die stevig aan de tanden is bevestigd.
Dit laatste heeft een paar nadelen, maar biedt een hoger comfort in vergelijking met een beugel en maakt het tandenpoetsen ook wat makkelijker.