Soorten kunstgebitten en protheses

Wat zijn kunstgebitten?

Een kunstgebit is een kunststof vervanging voor ontbrekende natuurlijke tanden. Sommige soorten kunstgebitten zijn ontworpen om een paar ontbrekende tanden te vervangen. Andere soorten kunstgebitten vervangen alle tanden, het tandvlees en zelfs het omliggende weefsel.

Tandbederf, tandvleesontsteking en verwondingen aan het gezicht kunnen leiden tot tandverlies. Afhankelijk van het aantal tanden dat verloren is gegaan, kan een kunstgebit nodig zijn.

Als tanden ontbreken, kunnen de gezichtsspieren na verloop van tijd inzakken. Kunstgebitten zijn ontworpen om uw gezichtsprofiel op te vullen en uw uiterlijk te verbeteren. Ze maken ook eten, kauwen en spreken gemakkelijker en regelmatiger.
Soorten kunstgebitten en protheses

Veel voorkomende soorten kunstgebitten zijn :

  • Volledige gebitsprotheses zijn voor patiënten die al hun tanden missen.
  • Gedeeltelijke uitneembare prothesen zijn voor patiënten die een paar tanden missen of voor hen die de voorkeur geven aan een uitneembare optie.
  • Vaste gedeeltelijke gebitsprotheses zijn voor patiënten die een paar tanden missen en voor degenen die de voorkeur geven aan een niet-verwijderbare optie.
  • Implantaatgedragen prothesen zijn voor patiënten die door botverlies extra retentie nodig hebben. Implantaatgedragen prothesen bieden een anker voor de tanden terwijl ze in de mond zijn. Ze moeten echter worden verwijderd om te worden schoongemaakt.
  • Onmiddellijke (dezelfde dag) prothesen zijn voor patiënten die hun tanden willen laten trekken en het kunstgebit nog dezelfde dag willen laten aanmeten.

Hoe worden kunstgebitten gemaakt?

Zodra u een gebitsprothese is aangemeten, duurt het een paar dagen tot een paar weken voordat het tandtechnisch laboratorium de prothese heeft gemaakt. U moet ook een aantal afspraken maken met uw tandarts of tandprotheticus (tandvervangingsspecialist).

In het algemeen bestaat het proces van het maken van een prothese uit 10 stappen:

  1. Uw tandarts neemt afdrukjes en metingen van uw kaak/tanden.
  2. Van de afdruk wordt een gipsmodel van uw mond gemaakt.
  3. Het model wordt op een articulator geplaatst (een mechanisch apparaat dat uw kaak voorstelt). Zo kan de technicus de tanden met was vastzetten.
  4. Na het plaatsen van de prothese, beeldhouwt en vormt de technicus de was om realistisch tandvleesweefsel te creëren.
  5. Daarna wordt het kunstgebit in een kolf (retainer) geplaatst. Er wordt extra gips over de prothese gegoten om de vorm te behouden.
  6. De fles wordt in kokend water gezet, waardoor de resterende was wordt weggespoeld.
  7. De technicus injecteert acryl in de fles om de was te vervangen. Om ervoor te zorgen dat de acryl niet kleeft, brengt hij een vloeibaar scheidingsmiddel op het gips aan.
  8. De gipsen mal wordt voorzichtig losgemaakt van de prothese en eventueel achtergebleven gips wordt verwijderd.
  9. De technicus snijdt vervolgens overtollig acryl af en polijst het.
  10. De prothese wordt teruggestuurd naar uw tandarts, die een afspraak zal maken voor het aanmeten. Eventuele aanpassingen worden aangebracht (indien nodig).

Wie maakt en past kunstgebitten?

Twee soorten tandartsen bieden kunstgebitten aan:

Algemene tandartsen

Algemene tandartsen maken kunstgebitten. Zij bieden ook preventieve en restauratieve diensten, zoals röntgenfoto’s, gebitsreinigingen, vullingen van gaatjes en sealants.

In tegenstelling tot specialisten, die zich richten op een specifiek onderdeel van de tandheelkunde, bieden algemene tandartsen een breed scala aan behandelingen voor mensen van alle leeftijden.

Prothodontisten

Prothodontisten zijn de belangrijkste aanbieders van kunstgebitten. Zij zijn gespecialiseerd in vele tandvervangingsprocedures.

Oorzaken van tandverlies

Tandverlies is de belangrijkste reden waarom mensen een kunstgebit krijgen. Er zijn een paar hoofdoorzaken van tandverlies, waaronder de volgende:

  • Parodontale aandoeningen (meest voorkomend)
  • Tandextractie
  • Natuurlijke veroudering
  • Slechte mondverzorging
  • Ernstig tandbederf
  • Verwonding aan het gezicht of de kaak

U loopt ook een groter risico om uw tanden te verliezen als u:

  • ouder zijn dan 35 jaar
  • Zijn mannen
  • Rookt of gebruikt tabaksproducten
  • Reumatoïde artritis hebben
  • Diabetes of hoge bloeddruk hebben
  • Verwaarloos professionele gebitsreinigingen en -onderzoeken (om de zes maanden).
  • De tandverzorging thuis verwaarlozen (twee keer per dag poetsen, flossen en spoelen met mondwater).

Wie komt in aanmerking voor een kunstgebit?

Mannen en vrouwen met veel tandverlies komen in aanmerking voor een kunstgebit. Een kunstgebit is niet afhankelijk van de leeftijd, maar eerder van de conditie van het gebit van de patiënt.

Het is ook belangrijk dat de patiënt voldoende botstructuur en gezond tandvlees heeft. Een kunstgebit moet voldoende steun krijgen van de natuurlijke weefsels om lang op zijn plaats te blijven.

De meest voorkomende leeftijdsgroep om een kunstgebit te dragen is die van 65-plussers. De behoefte aan een kunstgebit na de leeftijd van 40 jaar is ook vrij gebruikelijk, vooral bij vrouwen.

Soorten kunstgebitten

Er zijn vele soorten kunstgebitten. Welk type kunstgebit voor u het meest geschikt is, hangt af van uw mondgezondheid en levensstijl. De meest voorkomende soorten kunstgebitten zijn

Volledig kunstgebit

Volledige gebitsprotheses, ook wel volledige gebitsprotheses genoemd, zijn uitneembare vervangingen voor alle tanden en kiezen van een patiënt. Ze zijn volledig op maat gemaakt en herstellen de vorm en het uiterlijk van natuurlijke tanden.

Conventionele prothesen verbeteren ook het kauwen, wat betekent dat u weer normaal voedsel kunt fijnmalen, malen en eten.

Als uw kauwfuncties normaal waren voordat de prothese werd geplaatst, zullen ze veel minder belangrijk zijn dan bij natuurlijke tanden of implantaten. Het gebrek aan verankering in het bot betekent dat u niet zoveel kauwkracht kunt produceren.

Veel patiënten krijgen ook spraakproblemen, zoals een lispeling, met een volledige prothese. Dit is te wijten aan de dikte van het materiaal dat het gehemelte bedekt (dat noodzakelijk is en niet kan worden verdund). Sommige mensen passen zich daar na verloop van tijd aan aan, anderen niet.

Kandidaten voor een volledige prothese zijn

  • Oudere patiënten: een “volledig edentate situatie” (afwezigheid van tanden en kiezen) komt vaker voor bij oudere mensen (65+). Dit komt omdat tandverlies verband houdt met leeftijd, vooral bij geriatrische patiënten (die lijden aan ziekten en problemen als gevolg van ouderdom).
  • Jongere patiënten: in zeldzame gevallen kunnen ook jongere patiënten kandidaat zijn voor een volledige prothese. Dit is alleen het geval als zij al hun tanden zijn kwijtgeraakt door verwondingen of ernstig tandbederf.

Vaste gedeeltelijke prothesen (brug ondersteund door implantaten)

Vaste gedeeltelijke prothesen, ook wel implantaat-ondersteunde bruggen genoemd, gebruiken bestaande tanden als abutments. Abutments zijn de omliggende tanden die dienen als de belangrijkste steun voor de prothese.

Vaste gedeeltelijke prothesen vervangen een paar ontbrekende tanden op een rij met twee tandheelkundige implantaten.

In tegenstelling tot uitneembare volledige gedeeltelijke prothesen, zijn implantaatgedragen bruggen niet uitneembaar. Deze permanente prothesen herstellen een of meer ontbrekende tanden op een rij wanneer aan beide zijden van de ontbrekende tanden sterke natuurlijke tanden aanwezig zijn.

Voordelen van vaste gedeeltelijke prothesen:

  • Verbeterde esthetiek
  • Patiënten voelen zich over het algemeen veiliger met een vaste (permanente) prothese.
  • Sterker dan uitneembare prothesen
  • Consistente plaatsing van tanden en betere occlusie
  • Langere bescherming van de mondstructuur

Nadelen van vaste gedeeltelijke prothesen:

  • Onomkeerbare vervanging van omliggende tanden (abutments).
  • Abutments zijn gevoeliger voor tandbederf.
  • Risico op letsel aan het parodontium en de tandpulpa.
  • Vervangingskosten zijn hoger dan voor uitneembare prothesen

Uitneembare gedeeltelijke prothesen

In tegenstelling tot volledige gebitsprotheses, die alle tanden vervangen, vervangen uitneembare partiële gebitsprotheses (RPD’s) slechts enkele van de ontbrekende tanden.

Een uitneembare gedeeltelijke prothese bestaat uit vervangende tanden die op een tandvleeskleurige plastic basis worden bevestigd.

Uitneembare gedeeltelijke prothesen zijn gebouwd op een gegoten metalen frame voor sterkte. Ze herstellen het natuurlijke uiterlijk, gevoel en functie van uw tanden.

DPR’s kunnen op elk moment worden verwijderd en gemakkelijk worden vervangen. Ze worden meestal aanbevolen aan patiënten die niet kunnen profiteren van een tandheelkundige brug (implantaatbrug).

Er zijn twee soorten uitneembare gedeeltelijke prothesen:

  • Gegoten gedeeltelijke prothesen: gegoten gedeeltelijke prothesen zijn gemaakt van weefselkleurig acryl (tandvlees), vervangende tanden en een metalen frame dat alle materialen bij elkaar houdt. Tandartsen raden deze prothesen aan als er nog één of meer natuurlijke tanden in de boven- of onderkaak over zijn.
  • Acrylaat partiële prothesen: ook wel “vinnen” genoemd, zijn gemaakt van acrylaathars en bootsen het uiterlijk en de functie van natuurlijke tanden na. Ze zijn er met of zonder smeedijzersluiting. Een kunstgebit van acryl is tijdelijk omdat het tandvlees van de patiënt het gebit volledig ondersteunt. Langdurig gebruik kan leiden tot terugtrekkend tandvlees.

Kunstgebit op implantaten (overkappingsprothese)

Implantaatgedragen prothesen, ook wel overkappingsprothesen genoemd, worden niet permanent op tandheelkundige implantaten bevestigd. Ze klikken op hun plaats en worden bevestigd aan abutments (metalen palen). Implantaatgedragen prothesen ondersteunen meer dan één tand en vaak een heel gebit.

Implantaatgedragen prothesen verhogen de stabiliteit en verbeteren de kauwfunctie beter dan traditionele prothesen. U moet ze echter elke avond verwijderen om ze schoon te maken en het weefsel te laten rusten.

Soorten implantaatgedragen prothesen :

  • Kogel- of lokalisatieprothese: een implantaatgedragen protheseoptie die de permanente ondertanden vervangt.
  • Staafbevestiging: Een staafvormig implantaat dat een volledige set kunsttanden in de onderkaak ondersteunt.

Voordelen van implantaat-ondersteunde prothesen:

  • Ze zijn duurzaam
  • Ze zorgen voor een functioneel, natuurlijk uitziend gebit met meer comfort.
  • Zij bieden betere natuurlijke oppervlakken voor bijten en kauwen.

Onmiddellijke prothesen

In het geval van een traditioneel kunstgebit moet de patiënt na het trekken van alle tanden minstens 6-8 weken wachten voordat het kunstgebit wordt geplaatst.

Dit geeft de plaats van extractie en het kaakbeen de tijd om te genezen.

Onmiddellijk uitneembaar kunstgebit kan direct na het trekken van uw natuurlijke tanden worden gebruikt. Hoewel het handig is, is een immediaatprothese moeilijker te plaatsen dan een traditioneel kunstgebit omdat het niet specifiek naar het tandvlees wordt gevormd.

De types van onmiddellijke gebitsprotheses zijn als volgt:

  • Conventionele immediaatprothese: uitneembare kunsttanden die bedoeld zijn om onmiddellijk na het trekken van de natuurlijke tanden te worden gebruikt. Ze zijn ook gemaakt van dezelfde materialen als conventionele of traditionele kunstgebitten.
  • Onmiddellijke tijdelijke prothesen: uitneembare kunsttanden die zijn ontworpen om de esthetiek en het uiterlijk van het gezicht te verbeteren. Ze verbeteren ook de mondfunctie gedurende een korte periode voordat de definitieve prothese wordt geplaatst.

Tijdelijke prothesen zijn echter meestal gemaakt van lichtere materialen, omdat ze slechts tijdelijk worden gebruikt.

Inklikbare prothesen

Snap-in prothesen, ook bekend als snap-on prothesen, zijn andere namen voor implantaat-ondersteunde uitneembare prothesen. Deze prothesen worden op hun plaats gehouden door tandheelkundige implantaten die in de kaak worden geschroefd. In de meeste gevallen houden twee tot vier implantaten de prothese op zijn plaats. Het is echter mogelijk om tot 10 implantaten in te brengen.

Zodra de implantaten chirurgisch in het bot zijn geplaatst, kunt u de implantaatgedragen prothese plaatsen. De prothese kan op elk moment worden verwijderd, maar de implantaten niet.

Hoe reinig en onderhoud je je kunstgebit?

  • Poets het kunstgebit ’s avonds voorzichtig met een zachte protheseborstel om tandplak te verwijderen. Tijdens het poetsen moet het uitneembare kunstgebit met een klein washandje boven de wasbak worden gehouden. Dit flanel dient als kussen als ze eruit vallen. Het komt vaak voor dat een kunstgebit breekt als het in de gootsteen, op het aanrecht of op de vloer valt.
  • Laat ze een nachtje weken in een commercieel reinigingsmiddel voor kunstgebitten.
  • s Morgens poets je ze weer en draag je ze de hele dag.
  • Ze kunnen een nacht in met water verdunde witte azijn worden gelegd om de vorming van tandsteen te verwijderen of te voorkomen. Sterke azijn is zuur en kan het oppervlak van de tanden beschadigen, waardoor zure erosie kan ontstaan.

De verzorging van uw kunstgebit zorgt ervoor dat uw tandvlees, kaak en kunsttanden op de lange termijn gezond blijven.

Opeenhoping van tandplak op het kunstgebit kan leiden tot botverlies, slechte adem en stomatitis (ontsteking van de zachte weefsels aan de binnenkant van de mond).