Parodontale aandoening (tandvleesaandoening)
Onder de vele mondproblemen en ziekten, besteden tandartsen bijzondere aandacht aan parodontitis. Parodontitis, ook wel tandvleesontsteking genoemd, is een veel voorkomende en vrij ernstige infectie die meestal de zachte weefsels en het bot waarop de tand rust infecteert en beschadigt. Zonder een goede en vroegtijdige behandeling verdwijnt het alveolaire bot rond de tanden geleidelijk.
De naam “parodontitis” komt uit het Grieks en betekent “ontsteking rond de tand”. Verschillende micro-organismen, zoals bacteriën, hechten zich aan het oppervlak van de tand en in de openingen eromheen. Daar vermenigvuldigen ze zich en kunnen ernstige schade aanrichten. Als ons immuunsysteem begint te reageren, komen er gifstoffen vrij en ontstaan er ontstekingen.
Indien niet tijdig behandeld, zal parodontitis uiteindelijk leiden tot ernstige beschadiging van de tand en het verdwijnen ervan. Parodontitis kan het risico op een hartaanval, beroerte en andere ernstige gezondheidsproblemen aanzienlijk verhogen. Bacteriële tandplak is een slijmerig, kleurloos vlies dat zich op de binnenkant van de tanden ontwikkelt. Het is de meest voorkomende oorzaak van parodontale infectie. Als tandplak niet wordt verwijderd, kan het zich ophopen tot tandsteen of tandsteen.
Parodontitis (tandvleesontsteking) komt vaak voor, maar kan in de meeste gevallen worden voorkomen. In het algemeen is het het gevolg van een gebrekkige mondhygiëne. In de meeste gevallen kan parodontitis worden voorkomen en genezen door een regelmatige en grondige mondhygiëne. Door ten minste tweemaal per dag te poetsen, dagelijks te flossen en uw gebit regelmatig te controleren, vergroot u uw kansen op een succesvolle behandeling aanzienlijk.
Hier volgen enkele belangrijke feiten over de ziekte die u zullen helpen om goed geïnformeerd te zijn en u bewust te worden van de gevaren en mogelijke behandelingen van deze ziekte.
Symptomen van parodontitis
Het belangrijkste aspect van parodontitis is dat deze tandvleesontsteking langzaam en pijnloos kan voortschrijden, zodat er zelfs in een gevorderd stadium van de infectie minder zichtbare tekenen zijn. Hoewel de tekenen van parodontitis vaak subtiel zijn, is de situatie niet geheel zonder waarschuwingssignalen. Er zijn verschillende symptomen die op een bepaalde vorm van de ziekte kunnen wijzen.
De belangrijkste symptomen van tandvleesontsteking zijn
- Loskomen van het tandvlees,
- Rood, gevoelig of gezwollen tandvlees,
- Constante slechte adem, slechte smaak of verandering van smaak in de mond,
- Het ontstaan van diepe pockets tussen het tandvlees en de tanden,
- Bloedend tandvlees bij het tandenpoetsen of/en na het tandenpoetsen,
- Veranderingen in de manier waarop de tanden op elkaar passen bij het bijten. Er kunnen ook veranderingen optreden in de pasvorm van gedeeltelijke gebitsprotheses,
- Bewegende of loszittende tanden.
Zelfs als u geen zichtbare tekenen en symptomen ziet, kunt u op een bepaald moment last hebben van tandvleesontsteking. Bij sommige mensen kan parodontitis slechts één tand aantasten en veranderen, zoals de kiezen. Dit betekent niet dat dit probleem lichtvaardig moet worden opgevat. Alleen uw tandarts of een gespecialiseerde parodontoloog kan deze infectie vaststellen en het verloop van de tandvleesontsteking bepalen. Het is daarom zeer belangrijk om routinecontroles uit te voeren en een goede mondhygiëne te handhaven.
Lees ook Beste elektrische tandenborstels kopen, review en overzicht
Wat veroorzaakt parodontitis?
Gezonde mensen hebben meestal enkele honderden verschillende soorten bacteriën in hun mond. De meeste zijn volkomen onschadelijk en helpen ons lichaam zelfs tot op zekere hoogte. Als u uw tanden echter niet elke dag goed poetst, ontstaan er slechte bacteriën die op uw tanden groeien.
Onvoldoende mondhygiëne leidt meestal tot parodontitis. In de meeste gevallen begint de groei en verspreiding van parodontitis met tandplak, een kleverige laag van voornamelijk bacteriën. Als u uw tanden niet goed poetst en de moeilijk bereikbare plekjes in uw mond niet goed reinigt, kan het volgende gebeuren:
- Vorming van tandplak: wanneer de suiker en het zetmeel in het voedsel zich vermengen met de bacteriën die normaal in de mond voorkomen, vormt zich tandplak. Minstens twee keer per dag uw tanden poetsen en na elke maaltijd flossen kan tandplak verwijderen, maar wees voorzichtig – tandplak kan zich snel weer ophopen.
- Als het lang op uw tanden blijft zitten, kan de tandplak veranderen in tandsteen (calculus) onder de tandvleesrand. Tandsteen is moeilijker te verwijderen en zit vol met bacteriën. Hoe langer tandsteen en tandplak op uw tanden blijven zitten, hoe meer schade ze kunnen aanrichten. U kunt tandsteen niet verwijderen door alleen te poetsen en te flossen – u hebt een deskundige tandarts nodig om het te verwijderen.
- Tandplak kan gingivitis veroorzaken – dit is de mildste vorm van tandvleesontsteking. Gingivitis is een ontsteking en irritatie van het gedeelte van uw tandvleesweefsel rond de onderkant van uw tanden (het tandvlees). Gingivitis kan worden genezen en teruggedrongen met een professionele tandheelkundige behandeling en een goede mondhygiëne thuis.
- Aanhoudende ontsteking van het tandvlees kan leiden tot parodontitis, wat uiteindelijk kan leiden tot de vorming van pockets tussen het tandvlees en de tanden, die zich kunnen vullen met bacteriën, tandplak en tandsteen. Na verloop van tijd worden deze lelijke zakken dieper en stromen ze vol met meer en meer bacteriën. Als deze diepe infecties niet zorgvuldig en tijdig worden behandeld, kunnen ze leiden tot verlies van tandvleesweefsel en zelfs van tandbeen. Uiteindelijk kan dit leiden tot ernstige schade aan het tandvlees en het verlies van uw tanden. Bovendien kan een voortdurende chronische ontsteking uw immuunsysteem zwaar belasten.
Hier zijn enkele van de belangrijkste factoren die het risico op parodontitis kunnen verhogen:
- Slechte en inadequate mondhygiënepraktijken,
- Gingivitis,
- Sigaretten roken of pruimtabak,
- Veranderingen in de hormoonspiegels, zoals bij zwangerschap of de menopauze,
- Genetica,
- Zwaarlijvigheid,
- Recreatief drugsgebruik, zoals het roken van marihuana,
- Slechte voeding, waaronder een tekort aan vitamine C,
- Specifieke medicijnen die veranderingen in het tandvlees of een droge mond veroorzaken,
- Bepaalde ziekten, zoals reumatoïde artritis, diabetes en de ziekte van Crohn,
- Ziekten die leiden tot verminderde immuniteit, zoals HIV/AIDS, leukemie en behandeling van kanker.
Hoe kom je van gingivitis af?
Gingivitis treedt op vóór parodontitis en is het eerste stadium van deze tandvleesaandoening. Als we het over gingivitis hebben, hebben we het meestal over ontsteking van het tandvlees. Parodontitis leidt tot tandvleesontsteking en de vernietiging van bot, weefsel, of beide. Bacteriële tandplak groeit op het oppervlak van de tanden, waardoor het tandvlees rood en ontstoken wordt. Soms kunnen tanden bloeden tijdens het poetsen. Het tandvlees raakt geïrriteerd en ongemakkelijk, maar de tanden zitten nog niet los. Er is geen onherstelbare schade aan het weefsel of het bot.
Hoewel er geen direct gevaar is voor uw mondgezondheid, kan onbehandelde gingivitis gemakkelijk overgaan in parodontitis. Onthoud dat als de ontsteking aanhoudt en er thuis geen adequate behandeling voor parodontitis bestaat, u geen andere keuze hebt dan naar de tandarts te gaan.
Daarom is het belangrijk dat u alle instructies van uw tandarts opvolgt. Uw tandarts zal u de beste informatie en het beste advies geven over het juiste gebruik van tandenborstels en flosdraad en kan u andere mondverzorgingsproducten aanraden, zoals mondwater of tandenstokers.
Hier zijn wat tips om van gingivitis af te komen en uw gebit gezond te houden:
- Poets uw tanden twee keer per dag met een fluoride tandpasta,
- Flos minstens één keer per dag om de plak tussen de tanden te verwijderen,
- Overweeg het gebruik van een elektrische tandenborstel, omdat deze effectiever kan zijn,
- Ga elke zes maanden naar uw tandarts voor een professionele reiniging,
- Rook geen sigaretten en pruim geen tabak.
Tijdens een professionele reiniging gebruikt uw tandarts fluoride om tandplak en tandsteen van uw tanden en tandvlees te verwijderen.
Een techniek van dieptereiniging, ook wel schalen genoemd, verwijdert tandsteen en oneffenheden in de tandwortel waar bacteriën zich ophopen.
Soms kan uw tandarts antibiotica voorschrijven om hardnekkige tandvleesontstekingen te helpen behandelen die niet hebben gereageerd op reinigingen. Het antibioticum kan worden toegediend in de vorm van een gel, mondwater of orale tablet.
Uw tandarts zal u vragen om na een aantal weken terug te komen, en dan om uw vooruitgang te beoordelen. Als de parodontale pockets nog steeds aanwezig zijn, kan uw tandarts andere behandelingsopties voorstellen, zoals chirurgie.