Implantaat behandeling

Indien u een goede algemene gezondheid heeft, u uw mond perfect schoon houdt en de kaak er geschikt voor is, kunnen er implantaten worden geplaatst. Vanaf ongeveer 18 jarige leeftijd kan worden geïmplanteerd. Implantaten kunnen zowel bij jonge als bij oudere mensen worden aangebracht. Uw tandarts/kaakchirurg zal een zorgvuldige beoordeling maken en u over de mogelijkheden informeren.

In welke gevallen moet van een implantaat worden afgezien?

Implantatie is niet mogelijk als de hoeveelheid kaakbot onvoldoende is. Onderzoek van het kaakbot met behulp van o.a. röntgenfoto’s zal dit uitwijzen. Patiënten die bepaalde medicijnen gebruiken of niet in staat zijn eventuele natuurlijke tanden en implantaten perfect schoon houden, is implantatie niet aan te raden.

De implantatie in 5 fasen

1. Het onderzoek

Het onderzoek bestaat uit een medisch en tandheelkundig deel. Röntgenfoto’s kunnen hulp bieden bij het bepalen of er voldoende bot aanwezig is

2. De implantatie

Deze ingreep kan onder plaatselijke verdoving geschieden. Er wordt een snede in het tandvlees gemaakt, vervolgens wordt in het bot een gaatje gemaakt waar het implantaat precies in past.
De ingreep duurt, afhankelijk van het aantal implantaten, tussen de 30 en 90 minuten. In het algemeen vallen pijn, zwelling en ongemak erg mee. Goed koelen met een coldpack of ijsblokjes helpt enorm. Na een week worden de hechtingen verwijdert en wordt de genezing gecontroleerd.

Uitgangs situatie:
plaats waar het
implantaat komt

Het tandvlees
wordt losgemaakt

Er wordt een
gaatje in het bot      geboord

Het implantaat
wordt erin aan-
gebracht

Het tandvlees
wordt gehecht

3. De ingroei-fase

Het kaakbot groeit tegen de implantaten aan. Dit duurt ongeveer 2 maanden.
Tijdens de ingroei-fase wordt de patiënt regelmatig  gecontroleerd op een goede genezing. In bijna alle gevallen krijgt de patiënt een noodvoorziening en loopt dus nooit lang zonder tanden en kiezen.

4. Het plaatsen van de implantaat-opbouw

Na de ingroei-fase wordt de implantaatopbouw geplaatst. Hierop kan de tandvervanging bevestigd worden. (Het vastklikken van een prothese, een brug of een kroon).

5. De nazorg

Regelmatige controles (elke 3 tot 6 maanden) en een goede mondhygiëne zijn zeer belangrijk voor het slagen van de hele behandeling. Implantaten zijn bij een goede mond- hygiëne de meest aangename en duurzame tandvervanging. Uitgebreide onderzoeken en ervaringen hebben aangetoond dat implantaten, mits goed onderhouden, na tientallen jaren nog uitstekend functioneren.