Tanderosie: symptomen, oorzaken en behandelingen

Glazuur, de harde, beschermende laag rond uw tanden, is de eerste verdedigingslinie van uw tanden tegen de vele chemische stoffen waaraan ze via voedsel en lichaamsvloeistoffen worden blootgesteld. Daarom kan de slijtage ervan problematisch zijn en moet zij ernstig worden genomen.

Tandslijtage kan vele vormen aannemen, die allemaal gevoeligheid en ongemak kunnen veroorzaken. Het kan ook een symptoom zijn van een ernstigere aandoening.

Als het tandglazuur niet terug kan groeien, kunnen maatregelen worden genomen om te voorkomen dat de slijtage erger wordt en, als de slijtage te ernstig is, moeten de aangetaste tanden worden behandeld.

Lees verder voor meer informatie over tanderosie, de symptomen, oorzaken en behandelingen.

Wat is Tanderosie?

Tanderosie is het dunner worden van tandglazuur als gevolg van mechanische of chemische processen. Glazuur is de harde, beschermende laag van de tand, die het gevoelige tandbeen eronder beschermt. Als het glazuur is weggesleten, komt het tandbeen eronder bloot te liggen, wat pijn en gevoeligheid kan veroorzaken.

Er kunnen vier vormen van tanderosie worden onderscheiden:

  • Attrition, veroorzaakt door het tegen elkaar wrijven van de tanden. Het is zichtbaar op het occlusale oppervlak van de tanden (de bovenkant);
  • Erosie, wordt veroorzaakt door de zuurgraad van de mond. Erosie wordt veroorzaakt door zure stoffen (frisdranken, energiedranken, koolzuurhoudend water, citroenvruchten…) of herhaaldelijk overgeven (boulimia);
  • Abrasie wordt veroorzaakt door herhaald mechanisch contact tussen de tand en een voorwerp (potlood, speld, tandenborstel). Het is vaak het gevolg van te agressief borstelen;
  • Abfractie wordt veroorzaakt door een stoornis in de occlusie en masticatorische krachten. Dit type slijtage wordt gekenmerkt door een verlies van glazuur in de vorm van bijl-achtige slagen op de tandhals.

Wat zijn de symptomen ?

De symptomen van slijtage van het tandglazuur variëren afhankelijk van de mate van slijtage. Fysieke tekenen van slijtage kunnen zijn

  • Gevoelige tanden. Als het glazuur begint te eroderen, kunnen bepaalde zoete etenswaren, maar ook te warme of te koude etenswaren, pijn veroorzaken. Hoe meer het glazuur geërodeerd is, hoe intenser deze pijn zal zijn;
  • Verkleuring. Als het glazuur erodeert en het tandbeen bloot komt te liggen, kunnen de tanden geel lijken;
  • Scheuren en barsten. De randen van de tanden worden ruwer, ongelijk en gekarteld naarmate het glazuur erodeert;
  • Kneuzingen. Er kunnen inkepingen op het tandoppervlak verschijnen;
  • Holtes. Als het glazuur erodeert, is de tand vatbaarder voor tandbederf. Kleine gaatjes veroorzaken in het begin misschien geen pijn. Maar als ze groeien en de tand binnendringen, kunnen ze de kleine zenuwvezels aantasten en een uiterst pijnlijk abces of infectie veroorzaken.

Tanderosie

Wat zijn de mogelijke oorzaken van tanderosie?

Een van de belangrijkste oorzaken van slijtage van het glazuur is de aanwezigheid van zuren in de voedingsmiddelen en vloeistoffen die u tot u neemt. Speeksel neutraliseert voortdurend het zuur in uw mond om uw tanden te beschermen. Maar als u te veel zure voedingsmiddelen en dranken gebruikt en uw tanden niet goed poetst, zal de buitenste laag glazuur na verloop van tijd afbreken.

Voorbeelden van agressieve voedingsmiddelen en dranken zijn

  • Zoet voedsel, zoals ijs, siroop en karamel;
  • Zetmeelrijk voedsel, zoals wit brood;
  • Zuur voedsel, zoals appels, citrusvruchten, bessen en rabarber;
  • Vruchtensappen;
  • Soda’s, die naast suiker meestal schadelijk citroenzuur en fosforzuur bevatten;
  • Overmatige consumptie van vitamine C.

Tanderosie kan ook oorzaken hebben die niets met uw voeding te maken hebben. Deze omvatten

  • Knarsen/knarsen van de tanden (bruxisme);
  • Agressief poetsen van de tanden;
  • Chronische zure reflux, ook bekend als gastro-oesofageale refluxziekte (GERD);
  • Droge mond (xerostomia),
  • Regelmatig gebruik van bepaalde medicijnen,
  • Eetstoornissen zoals boulimia, waardoor het spijsverteringsstelsel wordt ontregeld en de tanden worden blootgesteld aan maagzuur.

Hoe kan tanderosie worden behandeld?

Om de juiste behandeling te kunnen aanbevelen, zal uw tandarts de oorzaak van de tandslijtage moeten vaststellen tijdens het klinisch onderzoek na een grondig medisch onderzoek om meer te weten te komen over uw levensstijl.

Als de slijtage te wijten is aan slijtage, kan een occlusale orthese worden aanbevolen om het bruxisme onder controle te helpen houden. Orthodontische behandeling om de beet te corrigeren kan ook aangewezen zijn;

In geval van erosie zullen de voedingsgewoonten moeten worden aangepast;

In geval van slijtage wordt aanbevolen de gebruikte tandenborstel te vervangen door een borstel met ultrazachte borstelharen en zachter te poetsen. Het is ook belangrijk dat u geen voorwerpen tussen de tanden houdt, zoals pennen, tandenstokers, spelden, enz;

Als de slijtage te groot is, kunnen composietrestauraties of kronen worden gemaakt.

Hoe kan tandslijtage worden voorkomen?

De beste manier om slijtage van het tandglazuur tegen te gaan is door het te voorkomen. Zelfs als uw tanden al enige mate van glazuurslijtage vertonen, kunt u voorkomen dat het erger wordt door uw gebit goed te verzorgen met een goede mondhygiëne.

U kunt dit doen door een paar tips te volgen:

  • De eerste verandering die u moet maken is het veranderen van uw eetgewoonten. Dit zal helpen het glazuur te beschermen tegen vroegtijdige beschadiging. Dit betekent dat u koolzuurhoudende dranken en zuren uit uw dieet moet bannen. Als deze drastische methode niet mogelijk is, is het raadzaam een rietje te gebruiken om van deze drankjes te genieten.
  • Het tandenpoetsen moet optimaal zijn. Het gebruik van tandpasta met fluoride, een zachte tandenborstel of een elektrische tandenborstel kan helpen. Borstelen moet zacht genoeg zijn.

Hoewel gebitsslijtage vaak voorkomt, kan het een aanzienlijke invloed hebben op de mondgezondheid. Het kan ook een oorzaak zijn van het ontstaan van ernstiger aandoeningen. Aarzel dus niet om met uw tandarts te praten als u een van de symptomen hebt die in dit informatieblad worden beschreven. Hoe eerder dit soort problemen wordt ontdekt, hoe kleiner de kans op complicaties. Alleen uw tandarts kan de oorzaak vaststellen en dus de juiste behandeling voorschrijven.