Wat u kunt doen aan gebroken tanden. Hier lees je alles over de oorzaken – en hoe je bestaande ) toekomstige klachten op de best mogelijke manier kunt voorkomen.
Meestal zijn onze tanden erg sterk en resistent. Vooral als we dienovereenkomstig voor ze zorgen en ze zo elke dag opnieuw versterken.
- Zodra de tanden echter ziek zijn, kunnen de gevolgen veel erger zijn dan we ons kunnen voorstellen.
- Ontsteking van het kaakbot, bloedend tandvlees of ziekten in de rest van het lichaam kunnen het gevolg zijn.
- Daarnaast zijn tanden enorm belangrijk voor ons uiterlijk. Een stralende glimlach helpt ons om een goede indruk te maken.
De getroffenen hebben dan ook vaak veel last van de slechte conditie van hun gebit. Angst weerhoudt hen er vaak van om naar een tandarts te gaan.
Dit artikel vertelt je wat je kunt doen.
De belangrijkste oorzaak van gebroken tanden
Tanden breken meestal wanneer cariës zich kan verspreiden en het oppervlak van de tanden wordt aangetast door gaten.
Dit wordt meestal veroorzaakt door bacteriën die in de mond leven en zuur produceren, dat de beschermende laag van de tanden aanvalt.
Dit is precies wat er gebeurt: In het begin werken de bacteriën vooral op het glazuur op het oppervlak.
Uiteindelijk blijven ze zich echter een weg banen naar de diepere lagen totdat ze uiteindelijk de pulp bereiken, het binnenste deel van de tand.
Dit is waar het hele ding echt pijnlijk wordt.
Bij sommige patiënten zijn de gevolgen van verval zelfs zichtbaar voor het blote oog: hier kunt u tandspleten detecteren naast donkere vlekken of gebroken tanden.
Symptomen van gebroken tanden
De tekenen van gehavende, gebroken tanden zijn zeer divers.
De exacte symptomen zijn ook afhankelijk van de mate van verval en de locatie van de getroffen gebieden.
In het begin kan pijn volledig afwezig zijn. In sommige gevallen zijn er echter gaten of gebroken gebieden op de tanden te zien.
Andere symptomen zijn:
- Gevoeligheid voor de tanden, pijn bij het bijten
- Pijn bij het eten of drinken als gevolg van blootgestelde tandhalzen, vooral bij zoet, warm of koud voedsel
- Gingivitis, gezwollen tandvlees of beginnend tandvleesverlies (parodontose)
- Bruine, zwarte of witte vlekken op tandoppervlakken, tandsteen
- Zichtbare tandgaten of breuken
Indien onbehandeld, ontwikkelt zich verdere ontsteking, die zich kan verspreiden naar naburige tanden of tandvlees (lees meer over de gevolgen in de volgende sectie).
Als u last heeft van gebitsproblemen en ook een van deze symptomen ervaart, neem dit dan niet licht op. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het zal zijn om naar de tandarts te gaan.
Angst voor behandeling wordt vooral versterkt door een vermijdende houding. Je kunt ze alleen verslaan door deze gevoelens onder ogen te zien.
Tip: Dit is wat je kunt doen als angstpatiënt: Angst voor de tandarts
Mogelijke gevolgen van onbehandelde klachten
Hoe langer u wacht met de behandeling, hoe groter de kans op blijvende schade.
- Als de tandarts kleine tot middelgrote gaatjes kan dichten met een gewone tandvulling, is het vaak duur voor grote gaten.
- Dit kan gaan tot het trekken van een tand – dan is een kunstgebit nodig, dat de zorgverzekering zelden dekt.
Last but not least kunnen de bacteriële foci zich ook verspreiden naar het tandvlees en daar pijnlijke ontstekingen veroorzaken.
Een daarvan is parodontitis (ook wel tandvleesrecessie of parodontitis genoemd), waaraan velen op oudere leeftijd lijden.
Ontsteking in de mond beïnvloedt het hele lichaam
Slechte tanden en ontstoken tandvlees bedreigen echter niet alleen uw tandheelkundige gezondheid.
We weten nu dat gezondheid in de mond veel dingen in ons lichaam beïnvloedt.
Daarom is het enorm belangrijk dat je goed voor je gebit zorgt en het onderwerp mondhygiëne serieus neemt.
Een aanzienlijk aantal studies heeft aangetoond dat bacteriën en ontstekingen in de mond ook verband houden met ernstiger problemen, zoals hartaanvallen of dementie.
Mogelijke gevolgen in de rest van het lichaam
De lijst met ziektebeelden wordt steeds langer naarmate het onderzoek vordert. Tot op heden zijn bijvoorbeeld verbanden met de volgende problemen geïdentificeerd:
- Hartaandoening
- Suikerziekte
- Dementie
- Reumatische artritis
Het is daarom altijd de moeite waard om je eigen gebit gezond te houden en zo vroeg mogelijk te reageren op cariës of ontstekingen. Je gezondheid en welzijn hangen ervan af.
Gebroken tanden – Wat kan ik eraan doen?
De behandeling van gebroken tanden is afhankelijk van verschillende factoren. Eerst en vooral natuurlijk, hoe ernstig de schade al is.
- Hoe eerder je de problemen in de mond aanpakt, hoe goedkoper en minder pijnlijk de behandeling!
- Als de toestand van de tanden in een vroeg stadium werd ontdekt, kunnen zelfs eenvoudige middelen een verbetering teweegbrengen.
Bijvoorbeeld wennen aan perfecte tandheelkundige zorg met behulp van een elektrische tandenborstel, sonische tandenborstel of ultrasone tandenborstel.
Flossen of een alternatief zoals interdentale borstels of orale irrigators worden ook aanbevolen – omdat er plaatsen zijn waar een borstel niet kan komen.
Fooi: Hier lees je meer over het onderwerp: Interdentale ruimtes schoonmaken.
Last but not least wordt het gebruik van fluoride in tandpasta en mondspoelingen aanbevolen.
Daarnaast moet u altijd regelmatig naar uw tandarts gaan om nieuwe problemen tijdig op te sporen.
Bestaande schade behandelen
Als de oppervlakken van de tanden en het glazuur echter al zijn aangetast, zijn alleen professionele behandelingsmethoden mogelijk:
- Als de verslechtering niet te ver gevorderd is, zal de tandarts met u praten over uw eetgewoonten. Vooral het onderwerp suiker is interessant.
- Met een vulling kunnen gaten in de tanden worden opgevuld. Gevoelige gebieden kunnen lokaal worden verdoofd.
- Als de ontsteking al tot de pulp is doorgedrongen, kan alleen wortelkanaalbehandeling (de dode tand blijft in de mond) helpen.
- Als de tand zo zwaar beschadigd is dat deze niet meer te redden is, helpt alleen verwijderen. Uw tandarts kan de tand vervangen door een gedeeltelijke prothese, kroon of implantaat.
Om dit in de eerste plaats te voorkomen, moet u zeker op de hoogte zijn van de meest voorkomende oorzaken – en wat u kunt doen om tandbederf te voorkomen.
Vermijd de meest voorkomende oorzaken van gebroken tanden
Elke dag doen we dingen die onze tanden beschadigen.
Maar wat moet koste wat het kost vermeden worden? Welke gewoonten moet je veranderen om je tanden te beschermen?
Ter herinnering: De belangrijkste oorzaken van gebroken tanden zijn meestal te wijten aan twee maar al te bekende dingen.
- gebrek aan mondhygiëne en
- het vermijden van bezoeken aan de tandarts.
Hierdoor kan cariës zich ongehinderd verspreiden en doordringen tot in de diepste gebieden. Als u niet op tijd reageert op een ontsteking, kan uw gezondheid eronder lijden.
Godzijdank kun je gemakkelijk gebroken tanden voorkomen als gevolg van slechte tandreiniging – het is het beste om de bovenstaande tips te volgen.
Slechte voeding
De beste manier om je tanden gezond te houden is om alles op te geven qua voeding, die veel suiker, veel koolhydraten bevat.e of bevat veel zuur. Helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan.
Aandacht: Suiker komt tegenwoordig bijna overal voor en is moeilijk te bevatten. Let daarom altijd op de ingrediënten op het product.
Het is het beste om vast te houden aan een gezond dieet, dat voornamelijk bestaat uit vers voedsel, zoals groenten en fruit. Aan de andere kant, gebruik bewust suikerhoudende of zure voedingsmiddelen spaarzaam!
Xerostomia
Omdat ons speeksel een enorm belangrijke rol speelt bij het bevatten van tandplak in de mond, hebben mensen met een droge mond meer kans op gebitsproblemen.
Een droge mond kan vele oorzaken hebben.
Bijvoorbeeld de inname van bepaalde medicijnen, genetische overerving of zelfs een ziekte zoals diabetes.
Fooi: Mensen die klagen over problemen op dit gebied moeten met hun tandarts praten over preventieve maatregelen.
Tandenknarsen en andere ongelukken
Veel mensen knarsen ’s nachts hun tanden (bruxisme) en weten er niet eens iets van.
Meestal treedt dit gedrag op tijdens de slaap, wanneer patiënten onder stress staan.
- De crunch tast de buitenste laag tandglazuur aan en beïnvloedt dus ook de gezondheid van het gebit.
- Maar ook andere mechanische invloeden, zoals een val, kunnen de tanden breken.
Vaak breekt of sterft de tand als gevolg van het trauma. In dergelijke gevallen is het enorm belangrijk om direct naar de tandarts te gaan!
Vaak kunnen gebroken tanden worden gered.
Verkeerde reiniging
Aan de ene kant kunnen tanden last hebben van een te zuinige reiniging, maar aan de andere kant kunnen ze ook last hebben van te veel.
- Zo kan intensief reinigen met veel druk over een langere periode ook bijdragen aan een verslechtering.
- Dit heeft een negatief effect op het tandglazuur. Als de tand zich niet meer zelfstandig kan verdedigen, hebben bacteriën het makkelijk.
Tip: Zelfs wijdverspreide “geheime trucs” zoals bleken met actieve kool of zuiveringszout kunnen gezonde tanden beschadigen.
Als u niet zeker bent over de juiste reiniging van uw tanden, praat er dan over met uw tandarts!
Te weinig fluoride
Als tandverzorgingsproducten te weinig of geen fluoride bevatten, kan dit een negatieve invloed hebben op de gezondheid van tanden.
Fluoride verhardt het glazuur en maakt het resistenter. Om deze reden is het opgenomen in veel tandheelkundige verzorgingsproducten.
Missen van bezoeken aan de tandarts
Last but not least worden gebroken tanden vaak geassocieerd met een zeldzaam bezoek aan de tandarts.
Zeker in combinatie met slechte voeding en slechte mondhygiëne kan dit een probleem worden.
Vaak zijn patiënten gewoon bang om naar de tandarts te gaan. Dit komt door traumatische ervaringen in de kindertijd of geschiedenis.
Belangrijk: Laat dat je niet tegenhouden! Praat met uw tandarts over dit onderwerp. Als hij het niet begrijpt, is het misschien tijd om een nieuwe tandarts te zoeken. Vaak heeft dit al enorme effecten!
Overmatig bleken
Helaas hebben veel methoden voor het bleken van tanden ook negatieve effecten op de gezondheid van tanden.
Zo tasten emerystoffen in tandpasta het glazuur aan. Ingrediënten van bleekstrips zijn niet altijd goed voor het tandvlees.
- U moet vooral voorzichtig zijn bij het gebruik van bepaalde huismiddeltjes.
- Het is het beste om vast te houden aan professionele methoden zoals die worden aangeboden door tandartsen.
Als de tanden al gebroken zijn, kan bleken ook erg pijnlijk zijn. De waterstofperoxide dringt door in de tand en veroorzaakt daar grote schade.
De kosten van gebroken tanden
Als de tanden al diep aangetast zijn en vervangen moeten worden door bruggen of kunstgebitten, is de behandeling meestal erg duur.
- In ruil daarvoor dekt de zorgverzekering het merendeel van de behandelingen zonder kunstgebit.
- Slechts een deel van de kosten voor een speciale vulling (bijvoorbeeld composiet in plaats van amalgaam) moet onafhankelijk door patiënten worden gedragen.
Als het hele gebit ernstig is aangetast, is een volledig kunstgebit vaak de beste keuze. Patiënten moeten vaak rekening houden met een eigen bijdrage tussen de 1000 en 2000 euro.
Het is het beste om individueel advies te krijgen.
Fooi: Om de kosten te drukken, kan uw tandarts een behandelplan voor u uitwerken, dat door de zorgverzekeraar moet worden geaccepteerd.
Gebroken tanden in de kindertijd
Vooral kinderen die nog melktanden in hun mond hebben, hebben vaak de neiging om gebroken tanden te hebben.
Dit is vooral problematisch omdat de permanente tanden ook in het verdere verloop kunnen worden aangetast.
We hebben allemaal een groot aantal bacteriën in onze mond en zijn gevoelig voor het zuur, dat het glazuur aanvalt en zo het verval veroorzaakt.
Goede tandheelkundige zorg vanaf het begin
Veel ouders zijn zich niet bewust van het gevaar, vooral in de kindertijd.
Dit komt ook door het feit dat velen niet weten dat de melktanden belangrijke functies vervullen.
- Ze fungeren bijvoorbeeld als tijdelijke aanduidingen voor de latere permanente tanden.
- Ze helpen uw kind ook om duidelijk te leren spreken en voedsel te kauwen.
Omdat de melktanden gevoelig zijn voor bacteriën, hebben ze ook veel bescherming nodig.
Op oudere leeftijd na de eerste tandjes is het glazuur dat de tand omringt nog erg dun. Hierdoor zijn de tanden ook minder resistent.
Juist daarom is het belangrijk om uw kind al op jonge leeftijd perfecte tandheelkundige zorg te bieden.
Help je kind zijn tanden te poetsen of later zijn tanden samen te poetsen, bij voorkeur met een speciale kindertandenborstel.
Samengevat: Hoe houd je je tanden gezond?
Veel mensen hebben problemen met hun tanden – hoewel ze dit gemakkelijk kunnen voorkomen.
De beste en tegelijkertijd de pijnloze methode is preventie.
Een goede mond- en mondhygiëne kan tandbederf en andere ziekten helpen voorkomen. De volgende tips zijn eenvoudig te implementeren:
- Poets je tanden minstens twee keer per dag met een fluoridetandpasta!
- Reinig interdentale ruimtes met tandzijde om zelfs hardnekkige voedselresten te verwijderen.
- Houd je aan een gezond dieet met voedzaam voedsel zoals groenten en fruit.
- Vermijd zoete snacks en sappen die veel suiker bevatten, vertrouw op vervangers zoals xylitol of kokosnoten.
- Bezoek uw tandarts elke 6 maanden voor controles en professionele gebitsreinigingen!
- Gebruik van tijd tot tijd een antibacterieel mondwater na het tandenpoetsen om tandplak op je tanden tegen te gaan.
Natuurlijk is de juiste tandenborstel ook belangrijk. Een handtandenborstel is voldoende met de juiste techniek.
Een elektrische tandenborstel neemt echter veel werk weg en compenseert gedeeltelijk het verkeerd poetsen.
Klik hier voor de huidige winnaars van de tandenborsteltest.