Wat is tandplak en hoe verwijder je het?

Plaque is niet iets dat volledig kan worden vermeden, maar er zijn manieren om het te verwijderen. Deze kleverige laag zit in ieders mond en is afkomstig van het voedsel dat we eten.

Tandplak hoopt zich in de loop der tijd op en verhoogt het risico op tandbederf en andere gebitsproblemen. Daarom is het belangrijk meer te weten over tandplak, en ook hoe u het kunt verwijderen. Houd de volgende informatie over tandplak in gedachten, zodat u uw gebit en tandvlees in de toekomst gezond kunt houden.
tandplak

Wat is tandplak?

Het is een biofilm of laagje dat uw tanden regelmatig bedekt. Deze laag bestaat uit microben die kunnen groeien en gedijen als ze niet worden verwijderd. Na verloop van tijd kan de opeenhoping van tandplak op uw tanden veranderen in tandsteen, dat veel moeilijker te verwijderen is. U zult naar de tandarts moeten om tandsteen te laten verwijderen. Tandplak en tandsteen kunnen leiden tot een hoger risico op gaatjes, tandvleesontsteking, gingivitis en andere ernstige gebitsproblemen.

Wat veroorzaakt tandplak?

Tandplak ontstaat wanneer bacteriën zich ophopen op uw tanden. Deze heldere, kleverige laag kan uiteindelijk vele oppervlakken van uw tanden bedekken, wat kan leiden tot gaatjes en tandvleesontsteking. De voedingsmiddelen die u eet, spelen een belangrijke rol bij de vorming van tandplak. Wanneer u suiker- of zetmeelrijk voedsel eet, zoals koolhydraten, kunnen etensresten aan uw tanden blijven kleven of tussen uw tanden vast komen te zitten. Bacteriën voeden zich met deze deeltjes en produceren zuren, die kunnen leiden tot de erosie van uw tandglazuur. Tandglazuur beschermt uw tanden, en deze erosie maakt u kwetsbaarder voor gaatjes.

Als u tandglazuur verliest door opeenhoping van tandplak, kunnen uw tanden gevoeliger worden voor kou, warmte en andere gewaarwordingen. Opstapeling van tandplak en verlies van tandglazuur kan ook leiden tot tandvleesontsteking en tandvleesaandoeningen, vooral wanneer tandsteen wordt gevormd. Als deze tandvleesproblemen niet worden behandeld, kunnen ze leiden tot parodontitis, waardoor het risico op tandverlies direct toeneemt. Inzicht in de oorzaken van tandplak kan u helpen tandplak te voorkomen.

Vergeet niet dat bepaalde risicofactoren ook het risico op de vorming van tandplak kunnen verhogen, zoals een dieet met veel zetmeel en suikers. Andere risicofactoren zijn een droge mond, die kan ontstaan als u bepaalde medicijnen slikt of een onderliggende ziekte heeft. Roken kan ook het risico op de vorming van tandplak vergroten.

Hoe kom je van tandplak af?

Weten hoe u tandplak verwijdert is belangrijk om uw gebit en tandvlees gezond te houden. U kunt van deze kleverige substantie afkomen door uw tanden elke dag te poetsen en te flossen.

Poetsen en flossen verwijdert de voedselresten die de bacteriën aantrekken die tandplak vormen. U moet ten minste tweemaal per dag poetsen en flossen, en soms vaker, om uw tanden en tandvlees zo schoon en vrij mogelijk van voedselresten te houden.

Poetsen verwijdert etensresten van het oppervlak van uw tanden, terwijl flossen etensresten verwijdert die tussen uw tanden vast komen te zitten. Zorg ervoor dat u de moeilijk bereikbare oppervlakken, zoals de groeven van de kiezen, borstelt en schoonmaakt. Bacteriën kunnen gemakkelijk op deze oppervlakken groeien als ze bedekt zijn met suikers of zetmeel.

U kunt tandplak tot een minimum beperken door een goede mondhygiëne, maar gebitsreinigingen zijn nog steeds noodzakelijk om tandplak en tandsteen te verwijderen. Een professionele gebitsreiniging moet twee keer per jaar worden uitgevoerd om uw gebit en tandvlees gezond te houden. Tijdens deze bezoeken verwijderen tandartsassistenten zorgvuldig tandplak en tandsteen, waardoor het risico op tandbederf, tandvleesproblemen en andere gebitsproblemen wordt verkleind. Tijdens deze bezoeken kan uw tandarts ook zien of u problemen heeft met uw tanden of tandvlees, zoals gaatjes die snel behandeld moeten worden.

Door te letten op wat u eet, kunt u ook voorkomen dat zich tandplak op uw tanden en tandvlees opbouwt. Beperk of vermijd voedsel dat zetmeel of suiker bevat, zoals koekjes en andere gebakken producten, aangezien dit soort voedsel meer bacteriën aantrekt. Meer bacteriën op uw tanden maakt het makkelijker voor tandplak en tandsteen om zich te vormen, wat het risico op gaatjes verhoogt.

Als u voedsel eet dat veel zetmeel of suiker bevat, zorg er dan voor dat u daarna uw tanden poetst. Dit helpt om zich te ontdoen van voedselresten die bacteriën aantrekken. Vergeet niet dat sommige dranken, zoals frisdrank, je tanden bedekken met suikers waar bacteriën zich mee voeden. U moet deze dranken ook vermijden of beperken en uw tanden poetsen na het nuttigen ervan.