Een fistel in de mond kan niet alleen erg pijnlijk zijn, maar is ook een indicatie van diepere problemen. Hier kunt u alles te weten komen over de oorzaken en het verloop van de behandeling.
In dit artikel zal ik eerst ingaan op de vraag waarom fistels zich überhaupt in de mond vormen en wie het vaakst wordt getroffen.
Daarna leert u alles over de behandelingsopties – en hoe u mondfistels in de toekomst effectief kunt vermijden.
Wat zijn mondfistels precies?
Fistels zijn buisvormige weefselkanalen die niet voorkomen bij gezonde mensen.
Kortom, het lichaam creëert een verlichting in de uitscheiding van afscheidingen (pus) uit het lichaam via fistels.
- Ze kunnen overal in het lichaam voorkomen, het meest getroffen is de darm.
- Maar fistels komen ook voor in de mond – de zogenaamde mond- of tandfistels.
Ze zijn meestal het gevolg van lokale ontsteking aan de wortel van de tand.
De functie van fistels
Bacteriële ontsteking van de tandwortel is uiterst pijnlijk, omdat het zachte weefsel wordt aangevallen en beschadigd.
Het lichaam reageert met de vorming van een fistel in de mond. Via hen moeten wondafscheidingen en pus, die zich in interne lichaamsholten hebben opgehoopt, naar buiten worden afgevoerd.
Oorzaken &Symptomen
De primaire oorzaak is cariës en slechte tanden.
De bacteriën dringen door de pulp van de tand naar de wortel en veroorzaken daar pijnlijke pusvorming (zie de volgende afbeelding over de structuur van een tand voor een beter begrip).
Na verloop van tijd bereiken de schadelijke bacteriën de tandwortel en tandzenuw (als deze ontstoken raakt, leidt dit tot pulpitis).
- Daar veroorzaken ze ontstekingen met abcesvorming en de bijbehorende vorming van pus.
- Dit wordt opgevangen in de kleine, onderliggende mondholte.
- Om de wondafscheidingen naar buiten te laten wegvloeien, vormt het lichaam een fistel.
Het is dus meestal een indicatie van diepere problemen.
In eerste instantie zijn er geen symptomen
In de loop van de ontsteking ontwikkelt zich doffe, kloppende pijn, die in de loop van de tijd verergert.
In de meeste gevallen reageren de tanden extreem gevoelig op externe prikkels. Het gaat vaak om pijngevoelige of koudegevoelige tanden.
Roodheid en zwelling van het tandvlees komen ook voor in het getroffen gebied. Vaak uit zich dit letterlijk in een dikke wang.
De structuur van een mondfistel
Een mondfistel bestaat uit drie aaneengesloten delen die de holte net onder de wortel van de tand verbinden met het oppervlak van het tandvlees.
- Fistelbasis: Het verwijst naar de oorsprong van de fistel direct op het abces van de tandwortel.
- Fistelkanaal: Hij is getraind om de etterende afscheidingen van de basis van de fistel naar de fistelopening te leiden.
- Fistel opening: Een punt op het oppervlak van het tandvlees waar zich een pijnlijke blaar gevuld met pus vormt.
De vorming van een tandfistel kan weken, soms zelfs maanden duren.
Welke risicogroepen zijn er?
Volwassenen worden relatief zelden beïnvloed door mondfistels, maar worden niet gespaard.
- Een gebrek aan mondhygiëne, een ongezonde levensstijl, een verzwakt immuunsysteem of roken bevorderen tandbederf leiden tot bacteriële ontsteking van het tandvlees en pijnlijke tandgaten.
- Ook chronische ziekten zoals diabetes, parodontitis of ontsteking van het mondslijmvlies staat bekend om zijn schadelijke invloed op de tanden.
Als u een fistel opmerkt, moet u onmiddellijk een afspraak maken met uw tandarts.
Fistels in de mond bij kinderen
Omdat de tanden en kaken bij kinderen nog niet volledig ontwikkeld zijn en de groei nog niet voltooid is, komen mondfistels vooral bij kinderen veel voor.
- Zelfs baby’s en peuters die net hun eerste tanden hebben gehad, kunnen worden beïnvloed door tandfistels.
- In het geval van dragers van vaste beugels neemt het risico verder toe, omdat drukpunten bijdragen aan de vorming van fistels.
Het lichaam van een kind reageert echter op dezelfde manier als dat van volwassenen – het vormt fistels om de pus (die zich in het lichaam vormt) naar buiten af te voeren.
Waar komen fistels in de mond voor?
Mondfistels kunnen zich ontwikkelen op zowel de bovenkaak als de onderkaak.
- Een kauwgomfistel dicht bij het oppervlak opent zich in sommige gevallen vanzelf – dan loopt de pus af zonder uw tussenkomst.
- Als het echter een diepere fistel is, blijft deze meestal gesloten zonder tussenkomst.
Als het onbehandeld blijft, kan het een abces vormen – dit is een op zichzelf staande bacteriële focus die alleen chirurgisch kan worden verwijderd.
Zelf fistels prikken?
Als je zelf in de mondfistel prikt, neemt het risico op ontstekingen toe, die zich kunnen verspreiden naar andere tanden. Daarom:
LET OP: Laat altijd een fistel openen door de tandarts, leg je hand niet op jezelf.
Behandeling bij de tandarts – De ingreep
Als u last heeft van kiespijn en er zich fistels hebben gevormd, moet u altijd zo snel mogelijk naar de tandarts.
Wees niet bang voor de tandarts! Hoe eerder je een tandfistel behandelt, hoe beter.
- Het is dus het beste om in een persoonlijk gesprek met een specialist te praten – zelfs als je alleen maar vermoedt dat je last hebt van een mondfistel.
- Hij zal eerst proberen de oorzaak van de ontsteking te achterhalen – meestal gebeurt dit door middel van een beoordeling in de praktijk – röntgenfoto’s.
Na de diagnose bepaalt de tandarts de exacte behandelingsmethode – afhankelijk van de ernst van de ontsteking.
In veel gevallen schrijven artsen verschillende antibiotica voor om de ontstekingshaarden in de mond onder controle te krijgen – omdat je ze anders in veel gevallen niet kunt verwijderen, zelfs niet met perfecte tandheelkundige zorg.
Prikt de arts altijd in de fistel?
Het hangt erg af van je klachten. Soms onthoudt de arts zich van piercings en geeft hij er de voorkeur aan om de bacteriële focus te bestrijden met medicatie.
Als de pus zich echter niet terugtrekt , dreigt de vorming van een abces, dan besluit de arts vaak om de fistel in de mond te openen.
Wanneer de wondsecretie en pus na de doorbraak eindelijk door de fistel naar het oppervlak van het tandvlees kunnen lopen, neemt de duidelijke pijn af.
Huismiddeltjes voor de behandeling van fistels in de mond
Er zijn echter een paar natuurlijke huismiddeltjes die u zullen helpen de symptomen te verlichten en genezing te stimuleren.
Knoflook: De knol wordt beschouwd als een natuurlijk antibioticum. Hak voor uitwendig gebruik een teentje knoflook in kleine stukjes en plaats het op het abces op de tand.
Mondspoelingen met waterstofperoxide: Na het tandenpoetsen spoel je je mond met een oplossing van waterstofperoxide
Kamille tinctuur: Kamille staat bekend om zijn kalmerende, helende effecten. Om te profiteren van de desinfecterende eigenschappen van kamille, spoelt u uw mond meerdere keren per dag
Gekoelde theezakjes: Om het oorzakelijke abces te behandelen, kunt u een gekoeld, vochtig theezakje bovenop leggen om de zwelling te verlichten.
Deze huismiddeltjes zijn echter geen volledige vervanging voor het bezoek aan de tandarts.
Fistels in de tand vermijden – De juiste voorzorgsmaatregel
Ter herinnering: de ontwikkeling van tandfistels is een gevolg van carieuze tanden en ontsteking van het tandvlees.
- De belangrijkste oorzaak hiervan is schadelijke bacteriën en tandplak als gevolg van een gebrek aan reinigingstechnologie.
- Daarom moet uw doel zijn om:om uw gebit zo goed mogelijk te verzorgen en te streven naar een goede mondhygiëne.
Want met volledig gezonde en goed verzorgde tanden neemt het risico op cariës af – en daarmee het risico dat het gaat om een ziekte van de tandwortel.
Hoe kan ik mijn mondhygiëne verbeteren?
Regelmatig poetsen (ook tussen de tanden met tandzijde) is een van de belangrijkste maatregelen.
Er is waarschijnlijk ook een gebied dat je hier kunt verbeteren.
Het is het beste om door deze pagina te bladeren om meer te weten te komen over de juiste tandheelkundige zorg of de juiste maatregelen voor veel voorkomende gebitsproblemen.
- De aankoop van een tandenborstel van Oral-B of een sonische tandenborstel kan ook nuttig zijn – omdat ze u niet alleen van het werk ontlasten, maar ook de dagelijkse mondhygiëne vergemakkelijken.
- Heb je hier geen last van, dan is een normale borstel voldoende. De ervaring heeft echter geleerd dat velen de juiste reinigingstechniek verwaarlozen – vooral vroeg in de ochtend tijdens stress
Om deze reden zien veel wetenschappelijke studies een elektrisch apparaat als een verstandige aankoop voor gezonde tanden. Lees hier meer over de verschillende types &aanbevolen modellen: Elektrische tandenborstels in de test.
Verdere maatregelen voor een stralende glimlach
Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere tips om je eigen gebitsverzorging te verbeteren.
- Als je nog niet regelmatig flost, dan moet je dat zeker doen.
- Zelfs de beste borstel bereikt de openingen niet, daarom vormen zich daar veel bacteriën.
Voor degenen die helemaal niet tegen tandzijde kunnen, zijn er ook alternatieven zoals orale irrigators of interdentale borstels.
Last but not least, moet je ook alles goed doen bij het kiezen van tandpasta en mondspoelingen om de dagelijkse poetsroutine af te ronden.
Al deze maatregelen zijn niet alleen goedkoper, maar ook veel minder pijnloos dan complexe behandelingen bij de tandarts.
Tip aan het einde: Naast een grondige mondhygiëne is het natuurlijk nog steeds handig om regelmatig naar je tandarts te gaan voor controles om witte tanden te krijgen (of om je stralende glimlach te behouden).