Veranderingen van vorm

Wanneer de vorm van een element om de één of andere reden storend is, kan vaak op eenvoudige wijze met composiet de vorm van het element zodanig veranderd worden, dat de afwijking wordt gecamoufleerd.

Voor deze 50-jarige man was zijn opening midden tussen de voortanden (centraal diasteem) al jaren een doorn in het oog. Met twee composiet hoek-opbouwen werd de opening gesloten.
Als gevolg van tandvleesontsteking was er bij deze mevrouw een opening (diasteem) ontstaan tussen de hoektand en de tweede snijtand aan de rechterzijde. Na behandeling door een mondhygiëniste werd de opening gesloten door beide tanden met composiet iets uit te bouwen.
In het volgende voorbeeld een meisje, bij wie de tweede snijtand links (op de foto rechts) ontbreekt. Dit element is bij de ontwikkeling van het gebit niet gevormd.
Door de afwezigheid van de tweede snijtand staat de snijtand dus direct naast de hoektand en is er sprake van een duidelijke asymetrie.
Aan de top van de hoektand werd een klein koekje composiet geplaatst, waardoor de puntige vorm is verdwenen. De asymetrie is er nog steeds, maar is wel iets minder opvallend geworden.
Bij deze jongen hebben de tweede snijtanden een afwijkende vorm. Dit worden ook wel kegeltanden genoemd.
Met composiet werden hoekjes geplaatst op de kegeltanden, die er daardoor veel meer als normale tweede snijtanden uit gingen zien.