Hier leest u de belangrijkste feiten over kunstgebitten. Welke varianten zijn er beschikbaar, hoe is de behandeling & duurzaamheid en waar moet je absoluut op letten bij de verzorging?
Vroeg of laat maakt ieder van ons kennis met een kunstgebit.
Zowel op jonge leeftijd (bijvoorbeeld door slechte tandverzorging) als op oudere leeftijd (door natuurlijk tandverlies).
Daarom is het de moeite waard om meer te weten te komen over kunstgebitten en verstandige alternatieven. Dit artikel is de beste manier om dat te doen, want het behandelt alles wat belangrijk is over het onderwerp:
Waarom is een kunstgebit überhaupt nodig?
Bij onvoldoende mondhygiëne hopen ziektekiemen zich op tussen de tanden.
Als u bovendien niet regelmatig naar de tandarts gaat voor controle, zullen de bacteriën zich vermenigvuldigen en ziekten in uw mond veroorzaken.
Veel volwassenen op hoge leeftijd hebben om deze reden al een kunstgebit.
Dit zijn vaak uitneembare bruggen of uitneembare volledige prothesen.
Dit zijn de soorten kunstgebitten
.
De bevestiging maakt het grootste verschil tussen de verschillende soorten kunstgebitten.
Vaste prothesen blijven de hele tijd in de mond en bieden meestal een betere draagervaring.
Uw arts beslist meestal welk type prothese wordt gebruikt.
In het algemeen zijn uitneembare prothesen echter veel wijder verbreid – daarom bespreek ik in deze tekst vooral deze variant.
Noot: In het overzichtsartikel over kunstgebitten vindt u meer informatie over alle typen – inclusief kronen, facings, implantaten en bruggen.
Wat is een uitneembare prothese?
Dit heeft voornamelijk betrekking op derden, maar er zijn ook andere soorten (waarover dadelijk meer). Het is gemakkelijk te verklaren waarom ze zo populair zijn, want uitneembare kunstgebitten bieden een aantal voordelen.
De voordelen van een uitneembaar kunstgebit
.
Een van de grootste voordelen van uitneembare prothesen is hun betaalbare prijs in vergelijking met vaste prothesen.
Ook de kortere therapietijd spreekt voor zich. De behandeling is veel aangenamer, omdat er bijvoorbeeld geen implantaten geplaatst hoeven te worden (die de tandarts anders in de kaak moet boren – inclusief maandenlange genezing).
In het verleden zag het uitneembare kunstgebit er vaak erg goedkoop uit en was het gemakkelijk te herkennen (de derden zagen er vaak uit als plastic tanden en zaten vaak erg los).
Dankzij innovatieve technologie is een kunstgebit tegenwoordig zeer esthetisch geworden en vaak niet meer van het eigen gebit te onderscheiden.
Last but not least is het schoonmaken ook veel beter en grondiger, omdat al het vuil kan worden verwijderd door de prothese uit te nemen.
De uitneembare prothese kan door u zelfstandig worden geplaatst en verwijderd – en door gewoon te poetsen voorkomt u ziekten als een slechte adem, rotte tanden, bloedend tandvlees of gingivitis.
Vooral op oudere leeftijd is dit een niet te onderschatten voordeel – in plaats van te rommelen met flosdraad, kunt u de tertsen ’s nachts reinigen met een reinigingstablet.
Noot: Lees hier meer over tandverzorging op oudere leeftijd.
De nadelen van een uitneembaar kunstgebit
.
Helaas wennen veel patiënten nooit echt aan het kunstgebit en blijft het gevoel van een vreemd lichaam vaak bestaan.
Dentures die stevig verankerd zijn in de kaak bieden hier een doorslaggevend voordeel, omdat ze altijd precies passen en niet verschuiven bij het kauwen.
Ook kan een uitneembaar kunstgebit minder worden belast en moet je voorzichtig zijn met het eten van hard voedsel (bijv. noten).
De levensduur is een stuk korter in vergelijking met vaste prothesen – voornamelijk vanwege de goedkopere materialen (hieronder ga ik dieper in op & geef tips om ze zo lang mogelijk mee te laten gaan).
Wat zijn de verschillende soorten uitneembare prothesen?
Er zijn 2 verschillende types: Kunstgebitten die volledig kunnen worden verwijderd en kunstgebitten die slechts gedeeltelijk kunnen worden verwijderd.
Deelprothesen:Uitneembare deelprothesen worden gebruikt als er nog restgebitten zijn, maar deze zijn niet geschikt voor kronen of bruggen.
Volledig kunstgebit: In het geval van volledige tandeloosheid neemt de tandarts dan zijn toevlucht tot een volledig kunstgebit, waarbij de boven- en/of onderkaak volledig van tanden zijn voorzien (de beroemde “derde tanden”.
Voorwaarde hiervoor is dat een vast tandheelkundig implantaat wegens slechte botkwaliteit uitgesloten is.
Kort:Deelprothesen worden gebruikt met bestaande tanden, de uitneembare volledige prothese vervangt de tanden van de volledige kaak.
Het uitneembare kunstgebit
.
Patiënten met een restgebit kunnen een uitneembare gedeeltelijke prothese krijgen als hun eigen tanden zelf niet meer sterk genoeg zijn om een vaste prothese te dragen.
Aangezien het behoud van het eigen gebit van de patiënt altijd voorop moet staan, is dit een geschikt compromis.
Behandelingsprocedure & Inbrengen door de tandarts
De gedeeltelijke prothese bestaat uit verschillende basiselementen: Basisplaat, kunstmatig tandvlees, vervangende tand en verankering.
Zowel het tandvlees als de prothese zitten op de basisplaat. Het dient als basiskader en nestelt zich bij het plaatsen tegen het onderliggende tandvlees en de aangrenzende tanden.
Dit creëert een negatieve druk die de greep versterkt. Bovendien wordt de kauwdruk doorgegeven, wat drukpijn voorkomt.
De vervangende tand wordt verankerd in het kunstmatige tandvlees. Door de natuurlijke kleurkeuze harmonieert het kunstgebit met de rest van het gebit en valt het nauwelijks op.
De natuurlijke hoogte en contouren van de lippen blijven ook behouden – de tandarts past de prothese precies aan de natuurlijke vorm van uw mond aan.
De verankering bestaat meestal uit slotjes, die de prothese in de spleet vastzetten.
Partiële prothese zonder gehemelteplaat
De palatale plaat verhoogt het zuigeffect van de prothese en zorgt voor een sterkere fixatie.