Kunstgebitten: Soorten, kosten en verzorging

Hier leest u de belangrijkste feiten over kunstgebitten. Welke varianten zijn er beschikbaar, hoe is de behandeling & duurzaamheid en waar moet je absoluut op letten bij de verzorging?

 

Vroeg of laat maakt ieder van ons kennis met een kunstgebit.

Zowel op jonge leeftijd (bijvoorbeeld door slechte tandverzorging) als op oudere leeftijd (door natuurlijk tandverlies).

Daarom is het de moeite waard om meer te weten te komen over kunstgebitten en verstandige alternatieven. Dit artikel is de beste manier om dat te doen, want het behandelt alles wat belangrijk is over het onderwerp:

 

Waarom is een kunstgebit überhaupt nodig?

Bij onvoldoende mondhygiëne hopen ziektekiemen zich op tussen de tanden.

De meeste kunstgebitten zouden te voorkomen zijn – toch heeft bijna iedereen vroeg of laat een kunstgebit nodig – vooral op oudere leeftijd.
  • Als u bovendien niet regelmatig naar de tandarts gaat voor controle, zullen de bacteriën zich vermenigvuldigen en ziekten in uw mond veroorzaken.
  • Veel volwassenen op hoge leeftijd hebben om deze reden al een kunstgebit.

Dit zijn vaak uitneembare bruggen of uitneembare volledige prothesen.

Dit zijn de soorten kunstgebitten

.
De bevestiging maakt het grootste verschil tussen de verschillende soorten kunstgebitten.

Het meest voorkomende type kunstgebit: het uitneembare derde gebit.

Zoals gezegd zijn er 2 soorten:

  1. Removable kunstgebitten zoals de “derde tanden” zijn meestal goedkoper & zijn ook gemakkelijker te onderhouden.
  2. Vaste prothesen blijven de hele tijd in de mond en bieden meestal een betere draagervaring.

Uw arts beslist meestal welk type prothese wordt gebruikt.

In het algemeen zijn uitneembare prothesen echter veel wijder verbreid – daarom bespreek ik in deze tekst vooral deze variant.

Noot: In het overzichtsartikel over kunstgebitten vindt u meer informatie over alle typen – inclusief kronen, facings, implantaten en bruggen.

Wat is een uitneembare prothese?

Dit heeft voornamelijk betrekking op derden, maar er zijn ook andere soorten (waarover dadelijk meer). Het is gemakkelijk te verklaren waarom ze zo populair zijn, want uitneembare kunstgebitten bieden een aantal voordelen.

De voordelen van een uitneembaar kunstgebit

.
Een van de grootste voordelen van uitneembare prothesen is hun betaalbare prijs in vergelijking met vaste prothesen.

Moderne kunstgebitten zijn nauwelijks van echte tanden te onderscheiden.

Ook de kortere therapietijd spreekt voor zich. De behandeling is veel aangenamer, omdat er bijvoorbeeld geen implantaten geplaatst hoeven te worden (die de tandarts anders in de kaak moet boren – inclusief maandenlange genezing).

  • In het verleden zag het uitneembare kunstgebit er vaak erg goedkoop uit en was het gemakkelijk te herkennen (de derden zagen er vaak uit als plastic tanden en zaten vaak erg los).
  • Dankzij innovatieve technologie is een kunstgebit tegenwoordig zeer esthetisch geworden en vaak niet meer van het eigen gebit te onderscheiden.

Last but not least is het schoonmaken ook veel beter en grondiger, omdat al het vuil kan worden verwijderd door de prothese uit te nemen.

De uitneembare prothese kan door u zelfstandig worden geplaatst en verwijderd – en door gewoon te poetsen voorkomt u ziekten als een slechte adem, rotte tanden, bloedend tandvlees of gingivitis.

Vooral op oudere leeftijd is dit een niet te onderschatten voordeel – in plaats van te rommelen met flosdraad, kunt u de tertsen ’s nachts reinigen met een reinigingstablet.

Noot: Lees hier meer over tandverzorging op oudere leeftijd.

De nadelen van een uitneembaar kunstgebit

.
Helaas wennen veel patiënten nooit echt aan het kunstgebit en blijft het gevoel van een vreemd lichaam vaak bestaan.

Implants zitten in het kaakbot & voelen bijna aan als een echte tand.
  • Dentures die stevig verankerd zijn in de kaak bieden hier een doorslaggevend voordeel, omdat ze altijd precies passen en niet verschuiven bij het kauwen.
  • Ook kan een uitneembaar kunstgebit minder worden belast en moet je voorzichtig zijn met het eten van hard voedsel (bijv. noten).

De levensduur is een stuk korter in vergelijking met vaste prothesen – voornamelijk vanwege de goedkopere materialen (hieronder ga ik dieper in op & geef tips om ze zo lang mogelijk mee te laten gaan).

Wat zijn de verschillende soorten uitneembare prothesen?

Er zijn 2 verschillende types: Kunstgebitten die volledig kunnen worden verwijderd en kunstgebitten die slechts gedeeltelijk kunnen worden verwijderd.

Tandheelkundige bruggen zijn meestal stevig verankerd aan pijlers. Er zijn echter ook gedeeltelijke protheses die kunnen worden verwijderd.
  • Deelprothesen:Uitneembare deelprothesen worden gebruikt als er nog restgebitten zijn, maar deze zijn niet geschikt voor kronen of bruggen.
  • Volledig kunstgebit: In het geval van volledige tandeloosheid neemt de tandarts dan zijn toevlucht tot een volledig kunstgebit, waarbij de boven- en/of onderkaak volledig van tanden zijn voorzien (de beroemde “derde tanden”.

Voorwaarde hiervoor is dat een vast tandheelkundig implantaat wegens slechte botkwaliteit uitgesloten is.

Kort:Deelprothesen worden gebruikt met bestaande tanden, de uitneembare volledige prothese vervangt de tanden van de volledige kaak.

Het uitneembare kunstgebit

.
Patiënten met een restgebit kunnen een uitneembare gedeeltelijke prothese krijgen als hun eigen tanden zelf niet meer sterk genoeg zijn om een vaste prothese te dragen.

Aangezien het behoud van het eigen gebit van de patiënt altijd voorop moet staan, is dit een geschikt compromis.

Behandelingsprocedure & Inbrengen door de tandarts

De gedeeltelijke prothese bestaat uit verschillende basiselementen: Basisplaat, kunstmatig tandvlees, vervangende tand en verankering.

gedeeltelijke prothese

Zowel het tandvlees als de prothese zitten op de basisplaat. Het dient als basiskader en nestelt zich bij het plaatsen tegen het onderliggende tandvlees en de aangrenzende tanden.

Dit creëert een negatieve druk die de greep versterkt. Bovendien wordt de kauwdruk doorgegeven, wat drukpijn voorkomt.

  1. De vervangende tand wordt verankerd in het kunstmatige tandvlees. Door de natuurlijke kleurkeuze harmonieert het kunstgebit met de rest van het gebit en valt het nauwelijks op.
  2. De natuurlijke hoogte en contouren van de lippen blijven ook behouden – de tandarts past de prothese precies aan de natuurlijke vorm van uw mond aan.
  3. De verankering bestaat meestal uit slotjes, die de prothese in de spleet vastzetten.

Partiële prothese zonder gehemelteplaat

De palatale plaat verhoogt het zuigeffect van de prothese en zorgt voor een sterkere fixatie.

Tip: Laat u altijd adviseren door uw tandarts & beschrijf uw problemen in detail.
Helaas vinden veel patiënten het bijzonder onaangenaam en vervelend. Inmiddels zijn er dus ook gedeeltelijke protheses zonder gehemelteplaat.

Als u het gevoel van een vreemd lichaam vervelend vindt, kunt u er het beste met uw tandarts over praten.

De uitneembare volledige prothese

Als patiënten geen eigen tanden meer hebben, krijgen ze vaak een uitneembare volledige prothese.

Net als de gedeeltelijke prothese bestaat ook de volledige prothese uit een basisplaat, de kunsttanden en het tandvlees.

Vaak plaatst de tandarts schroeven in het eigen tandvlees van de patiënt om te garanderen dat de prothese stevig vastzit. Dit maakt het gemakkelijk om de volledige prothese in en uit te klikken.

Welke rol spelen kleefcrèmes bij uitneembare prothesen?

Kleefcrème zorgt voor een bijzonder sterke fixatie zonder problemen te veroorzaken wanneer de prothese wordt verwijderd.

adhesive cream denture
Denture adhesive cream, Amazon advertising link

Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid hechtingscrème te gebruiken.

  • Doe vier porties hechtingscrème ter grootte van een erwt, gelijkmatig verdeeld, op de basisplaat en druk de prothese enkele seconden tegen uw gehemelte.
  • Als de gebonden room uit de zijkanten loopt, heb je te veel gebruikt. Gebruik de volgende keer minder crème en breng het niet te dicht bij de rand aan.

Kleefcrème kan naar behoefte op elk moment van de dag worden aangebracht. Veel fabrikanten bieden ook een handig reisformaat aan.

Verder tips voor het gebruik van kleefcrème

Om de prothese op uw bovenkaak te verwijderen, drukt u gewoon uw duimen tegen uw voortanden van binnenuit naar uw neus toe. Hierdoor zal de prothese gemakkelijk te verwijderen zijn.

Gebruik voor de onderkaak een wiebelende beweging om voorzichtig aan de prothese te trekken om deze te verwijderen.

Gebruik geen ander gereedschap dan uw vingers om letsel aan de mond te voorkomen.

Spoel uw prothese grondig af met warm water. Meer verzorgingstips vindt u verderop in het artikel.

Kosten van gedeeltelijke en volledige prothesen

.
De kosten beginnen rond 700 euro voor een gedeeltelijke prothese of rond 1000 euro voor een volledige prothese, waardoor ze veel goedkoper zijn dan een permanent implantaat (dat tot 1000 euro per tand kan kosten).

kosten prothese

  • Afhankelijk van de hoeveelheid werk, materiaal, duur van de therapie en persoonlijke wensen, variëren de prijzen sterk.
  • Een kunstgebit voor de onderkaak is bijvoorbeeld duurder dan een kunstgebit voor de bovenkaak.

In dit geval dekt de ziekteverzekering alleen diagnosegebonden vaste vergoedingen, de rest moet particulier worden betaald.

Leestip: Meer informatie over dit onderwerp vindt u hier: Prothesekosten.

Levensduur van uitneembare prothesen

.
Allereerst is de levensduur afhankelijk van de kwaliteit van de resterende tanden en het kaakbot.

  • Daarnaast is een goede mondhygiëne het allerbelangrijkste om zo lang mogelijk van de prothese te kunnen genieten.
  • Over het algemeen gaat een uitneembaar kunstgebit ongeveer vijf jaar mee, bij een goede mondhygiëne zelfs tot 10 jaar.
Duurzaamheid hangt niet alleen af van het materiaal & vaardigheid van uw tandarts, maar ook van de juiste verzorging.

Wees extra voorzichtig met poetsen en ga regelmatig naar uw tandarts voor controle.

Verzorging van kunstgebitten

.
Tandverzorging is zeer belangrijk bij een kunstgebit, omdat tandplak, tongplak en ziektekiemen niet stoppen bij kunsttanden.

    • Als etensresten niet zorgvuldig worden verwijderd, verharden ze en vormen ze tandsteen

.

  • Dit zorgt voor ontsierende verkleuring en kan alleen door de tandarts worden verwijderd.

Residuen en ziektekiemen verzamelen zich graag, vooral tussen verbindingsschakels – daarom is een regelmatige reiniging van de tussenruimten verplicht.

kunstgebit

Het grote voordeel van een uitneembaar kunstgebit is dat het bijzonder grondig gereinigd kan worden, zodat er geen tandplak tussen de prothese en uw eigen tanden en kiezen kan komen.

Grondige reiniging van de uitneembare prothese

Wanneer u de prothese verwijdert, kan deze gemakkelijk worden gereinigd met een handtandenborstel.

    • Wees zeer voorzichtig en grondig wanneer u dit doet en gebruik een tandpasta die geen witmakende deeltjes bevat

.

  • Want deze werken als schuurpapier en schuren het kunstglazuur weg, waardoor de levensduur aanzienlijk wordt verkort.

Bijzonder praktisch zijn ook mondspoelers waarmee het kunstgebit met een waterstraal kan worden gereinigd.

Reinigtabletten maken ’s nachts schoon

.
U kunt in de winkels ook reinigingstabletten* kopen die heel gemakkelijk te gebruiken zijn.

kukident denture cleaner
Kukident reinigingstabs, Amazon reclamelink
  1. Deze worden gewoon in een glas water met de prothese geplaatst en beginnen te bruisen.
  2. In principe kunt u de prothese gewoon een nacht in de reinigingsvloeistof laten staan.

Poets uw eigen tanden zoals gewoonlijk, bij voorkeur met een elektrische tandenborstel of sonische tandenborstel in de ochtend en ’s avonds na het eten.

Het is ook raadzaam om uw mond grondig te reinigen met een mondspoelmachine, want zo krijgt u ook de ruimte tussen uw tanden en kiezen voorzichtig schoon. Kijk hier voor een geschikte monddouche.

Regelmatige bezoeken aan de tandarts

Regelmatige controle is heel belangrijk, vooral voor kunstgebitten.

Zelfs bij een kunstgebit hoort een controle bij de tandarts.
  • Want zo kunnen ziekten snel worden opgespoord voordat ze zich verspreiden en nare complicaties veroorzaken.
  • Symptomen zoals roodheid, zwelling van het tandvlees, kloppend, bloedend tandvlees, pijn en een langdurig drukkend gevoel moeten niet lichtvaardig worden opgevat.

Ze zijn vaak een indicatie van ontsteking & kan leiden tot tandvleesontsteking indien onbehandeld.

Raadpleeg uw tandarts als de bovenstaande symptomen aanhouden.

Kiemen hopen zich daar graag op en als het tandvlees onder de prothese is aangetast, kunnen ze dieper doordringen en ontstekingen veroorzaken.

Pijn door de prothese

In het begin zult u moeten wennen aan het nieuwe en onbekende gevoel van een vreemd lichaam in uw mond.

Zowel een verkeerde pasvorm als een beschadigd kunstgebit kunnen pijn veroorzaken.
  • Tandpijn kan ook voorkomen, maar zou meestal na een paar dagen moeten verdwijnen.
  • Als de pijn aanhoudt of mogelijk verergert, moet u naar de tandarts gaan.

Een prothese die niet goed past, kan ontstekingen veroorzaken. Als het kunstgebit te groot is, drukt het tegen de rechtertanden en kan het zelfs de kaak verschuiven.

  • Drukpunten kunnen ook ontstaan. Deze zijn bijzonder vatbaar voor kolonisatie door ziektekiemen.
  • In extreme gevallen trekt het tandvlees van de patiënt zelf terug en ontstaat kaakerosie.

Daarom is het beter de oorzaak van de pijn door een specialist te laten opsporen.

Home remedies voor pijn in het kunstgebit

.
Er zijn veel dingen in uw keuken die de pijn kunnen verlichten. Het is niet altijd nodig om sterke pijnstillers te nemen.

home remedies denture

  • Uien en knoflook werken ontstekingsremmend en ontzwellend. Regelmatige consumptie helpt ontstekingen te voorkomen.
  • Als alternatief kun je ook uienwater maken. Gewoon een ui in blokjes snijden en een nacht laten staan met een theelepel suiker.

Vervolgens kunt u met behulp van een wattenstaafje de resulterende vloeistof voorzichtig op de ontstoken gebieden deppen.

Regelmatig mondwater gorgelen helpt ook om de mond schoon te houden. Bacteriën worden gedood en ontstekingen worden zo geremd.

De ontstekingsremmende werking van kamille is bij bijna iedereen bekend. Gorgel enkele malen per dag ongezoete kamillethee en de pijn zal snel afnemen.

Wat kan ik doen om sneller aan de prothese te wennen?

De mond is een zeer gevoelig gebied vol zenuwbanen. Daarom is het niet ongewoon dat een kunstgebit in het begin erg oncomfortabel is.

U kunt het inwerkproces versnellen met een paar maatregelen.
  • Dentures van de bovenkaak zijn bijzonder ongemakkelijk. Je moet er eerst goed mee leren spreken en de juiste sibilanten maken.
  • Maar deze problemen verdwijnen meestal na een paar weken. Kleefcrème maakt de gewenningsfase veel gemakkelijker en geeft een natuurlijker gevoel aan het gebit.

Kunstgebitten zonder gehemelteplaat hebben ook een veel kortere acclimatisatiefase.

Tips om de acclimatisatieperiode te verkorten

Hoe vaker en langer u de prothese achter elkaar draagt, hoe sneller u gewend raakt aan het vreemde lichaam in uw mond en het snel nauwelijks meer merkt.

  • Spraakoefeningen helpen ook om spraakproblemen snel op te lossen. Dit kun je het beste doen als je alleen en ongestoord bent.
  • Zorgvuldige mond- en gebitshygiëne voorkomt afzettingen in de ruimtes tussen de tanden, die kunnen leiden tot een drukkend gevoel.

Voelt u dat de prothese naar beneden beweegt als u erop bijt? Het kan zijn dat het niet goed past en een relining bij de tandarts kan dit verhelpen.

Conclusie

.
Ik hoop dat dit artikel over kunstgebitten nuttig voor u is geweest.

prothese

Door een grondige en zorgvuldige mondhygiëne kunt u zelf veel doen om gebroken tanden &amp te voorkomen; dure behandelingen bij de tandarts.

  • Elektrische tandenborstels & ultrasone tandenborstels reinigen meestal beter dan poetsen met de hand en kunnen een verkeerde techniek compenseren.
  • Het gebruik van flosdraad of interdentale ragers verwijdert de stinkende bacteriën tussen de tanden. Een nog handiger alternatief zijn orale irrigatoren.
  • Volledig uw gebitsverzorging met de juiste tandpasta, antibacteriële mondspoelingen & huismiddeltjes zoals kokosolie of berkensuiker.

En als je geen kans hebt om je tanden te poetsen na een maaltijd, kauw dan indien mogelijk suikervrije kauwgom.

Deze maatregelen zorgen niet alleen voor een frisse adem, maar ook voor witte tanden.

Bekijk voor nog meer tips deze 2 artikelen: De juiste tandverzorging bij ouderdom & Alles over kunstgebitten.